Olympische gedachte is belangrijk bij Europese Jeugdsportdagen

CRANENDONCK – De Europese Jeugdsportdagen werden het afgelopen weekend voor de twaalfde keer gehouden in de gemeente Cranendonck. Op het sportpark in Budel en de atletiekbaan van AV Weert gingen tweehonderd jongeren uit Differdange (Luxemburg), Blankenberge (België) en Bitburg (Duitsland) na drie jaar opnieuw de sportieve strijd met elkaar aan. 

Het evenement, dat vanaf 1967 telkens wordt gehouden in een van de deelnemende plaatsen, vond voor de 53ste keer plaats. Vanwege corona ging er in 2020, 2021 en 2022 een streep door de Europese Jeugdsportdagen.

De bezetting was bijna als vanouds. Alleen Rethel ontbrak het afgelopen weekend in Cranendonck. De Franse gemeente liet eerder al weten de 2023-editie over te slaan.

Voor de sprekers bij de openingsceremonie betekende dit dat zij hun toespraken alleen in het Nederlands en Duits hoefden te houden. Deze korte ceremonie op de vroege zaterdagochtend had wel wat weg van een mini-Olympische Spelen. Alle teams kwamen in sporthal Zuiderpoort op met de vlaggen en volksliederen van hun land. Ook werd er een (fairplay)eed afgelegd.

Tijdens het evenement werd er gestreden in vijf sportdisciplines: volleybal, atletiek, voetbal, zwemmen en basketbal. Ondanks de olympische gedachte, meedoen is belangrijker dan winnen, werd er toch hard gejuicht door de winnaars. Vooral de delegatie uit Differdange liet zondagmiddag tijdens de prijsuitreiking van zich horen. En daar was alle reden toe. De jongeren uit Luxembug wonnen drie van de vijf disciplines en werden tot algeheel winnaar uitgeroepen. Cranendonck werd vierde en laatste. De Alois Barten fairplay-bokaal werd uitgereikt aan Blankenberge.

Op sportief gebied waren het dus niet de meest succesvolle Europese Jeugdsportdagen voor de gemeente Cranendonck. Maar dat mocht de pret niet drukken. Blijdschap en tevredenheid overheersten het afgelopen weekend bij de deelnemers en zeker bij het lokale organisatiecomité. Vooral omdat het internationale evenement na drie jaar weer kon plaatsvinden. Om te voorkomen dat de sportieve verbroedering misschien wel helemaal van de kalender zou verdwijnen, nam het Cranendonckse organisatiecomité het initiatief om de Jeugdsportdagen dit jaar op Nederlandse bodem te laten plaatsvinden. Eigenlijk was de gemeente pas over drie jaar aan de beurt. De knoop werd pas een paar maanden geleden doorgehakt, waardoor de voorbereidingstijd bijzonder kort was.

De Cranendonckse wethouder Marcel Lemmen, die de Europese Jeugdsportdagen zaterdagochtend opende, stak de loftrompet over het evenement en het Cranendonckse organisatiecomité. “Het idee is hier ontstaan, daarom ben ik blij dat de Europese Jeugdsportdagen dit jaar weer door kunnen gaan. De eerste editie werd in 1967 gehouden om kinderen uit verschillende Europese landen elkaar te laten ontmoeten. Dit onder meer vanwege de naoorlogse sentimenten. Verbroedering staat hoog in het vaandel. De opvang van kinderen door gastgezinnen is daar een belangrijk onderdeel van. Er ontstaan dit weekend veel nieuwe vriendschappen en bijzondere herinneringen.”

Zeker voor de kinderen uit Bitburg, Differdange en Blankenberge waren de Europese Jeugdsportdagen een groot avontuur. Het merendeel van de jongeren werd opgevangen door Cranendonckse gastgezinnen. “We hebben daar veel werk voor moeten verzetten. Doordat de Jeugdsportdagen de afgelopen niet zijn doorgegaan, zijn er geen Cranendonckse kinderen thuisgekomen met verhalen over het evenement. Daardoor mis je nu een aantal gastouders”, zegt Patrick van Meijl, voorzitter van het Cranendonckse comité.

Volgend jaar worden de Europese Jeugdsportdagen van 24 tot en met 26 mei gehouden in Blankenberge.

Foto Jos Meusen