Klankenbos Nocturne in teken van licht- en geluidsgolven

PELT – Vrijdag 12 mei vond de Klankenbos Nocturne weer plaats. Dit is een evenement dat elk jaar georganiseerd wordt door Musica impulscentrum in het Klankenbos. Het evenement staat volledig in het teken van geluid en kunst. Als bezoeker kan je dan in de avond genieten van speciale voorstellingen of kunstwerken die dan gepresenteerd worden in het Klankenbos. Dit jaar was het een voorstelling van twee uur met 2 artiesten.

Om kwart na zeven in de avond opende de tent. De avond werd geopend door leerlingen van de STEMbende van WICO juniorcampus. Zij hadden 10 minuten waarin ze ons toonde wat ze geleerd hadden om met geluidsgolven die overal om ons heen zijn een performance te maken. Het thema van deze avond was vooral het experimenteren met geluidsgolven of radiogolven in combinatie met lichten of beelden. Elke artiest deed dit dan ook op zijn of haar manier en was vaak geïnspireerd door de natuur.

Marta Zapparoli

Met haar live performance ‘Interdimensional Generated Space’ bracht ze ons een onderzoeksintensief stuk gericht op het fenomeen van het Noorderlicht. Ze maakte gebruik van een zelfgemaakte kristal ‘Specter Radio’, dit apparaat maakt geluiden wanneer het elektromagnetische velden opvangt. Ook maakt het verschillende soorten en intensiteit van gegenereerd licht. Dit om een technologische versie van het Noorderlicht te creëren. Aan het begin legt Marta iedereen uit dat ze aan de slag is gegaan met technologische maar ook met natuurlijke aspecten. Daarvoor heeft ze dus enorm veel onderzoek gedaan in zowel het heelal als in de natuur op aarde maar dus ook in de technologie en dan vooral de geluidsgolven die er vanaf komen.

Tijdens de première van deze performance wist ze iedereen in een soort hypnose te krijgen. Toen het nagebootste Noorderlicht eenmaal aan ging was het voor het oog een prettig en fijn gezicht om je ogen op te laten rusten. Alleen de geluiden haalden heel af en toe en synchroon het publiek terug uit hun trance. Soms ving ze een luide golf als het ware op en die weerklinkt dan door heel de tent en daar schrok iedereen van. Dit is wel een teken dat iedereen heel aandachtig in de performance verzonken was. De geluiden konden soms wel vergeleken worden met de buurman die het grasmaaide, een helikopter dat ineens over vloog, je radio die niet wilt werken of een bezoek aan de tandarts. Apart niet echt prettige geluiden maar hier in deze tent werkte het op een of andere manier wel en dat vond het publiek ook.

Floris Vanhoof

Als laatste live performance kwam Floris op een chaotische manier zijn ‘Soap Bubbles’ voorstellen aan ons. Floris Vanhoof is bekend om zijn innovatieve benadering van geluid en beeld. Hij gebruikt vaak analoge synthesizers, camera’s of andere elektrische apparaten om ingewikkelde en speciale composities te creëren. Deze avond ging hij vooral aan de slag met lasers en zeepbellen. Het maakte een fascinerend beeld om naar te kijken en luisteren. Ook hier kwamen golven weer terug maar dan vooral lichtgolven. Nadat hij ons liet zien hoe het er uitzag als de lasers door de zeepbellen heen schenen toonde hij nog drie werken.

Dit waren video’s waarbij hij het geluid live verzorgde. Elke video dat hij liet zien was heel fel en waren veel korte snelle beelden achter elkaar. Als je gevoelige ogen had was dit niet de meest comfortabele performance. De eerste video leek het vooral alsof hij ons meenam op een reis waarin veel verschillende dieren en details van de natuur aan bod kwamen. De 2de video was een animatie met vreemde objecten zoals bijvoorbeeld een koek in de vorm van een vis. In deze video zaten ook beelden met ‘dubbele exposure’ dit wil zeggen dat je dan twee foto’s als het ware in 1 foto hebt. Het laatste deel was een hypnotiserende animatie van verschillende kleuren. Zijn chaotische persoonlijkheid en zijn vraag om tot het einde te wachten met applaus vanwege zijn concentratie zorgde er voor dat het publiek hem tof en grappig vond. Toch was iedereen wel onder de indruk van het geluid en de felle lichten, dus ook hier leek het publiek weer in een trance.

Om half 10 in de avond was het afgelopen en kon iedereen zijn of haar ogen weer laten wennen aan het licht buiten. Velen bleven nog even napraten over wat ze net aanschouwd hadden. Het was een succesvolle avond waar het publiek er nog even over bezig bleef. Om zelf een volgende Klankenbos Nocturne mee te maken of een ander event bij te wonen kan je het beste het Musica impulscentrum volgen online. Voor meer van Marta Zapparoli haar werk te zien kijk je op haar website (https://martazapparoli.klingt.org/interdimentional-generated-space) voor Floris Vanhoof geldt het zelfde op zijn website (https://florisvanhoof.com/Soap-Bubbles).

Foto en tekst Melissa van Wijngaarde