Andries Tunru vermaakt Lexke’s Theatercafé

BUDEL – Zaterdag 20 mei stond Andries Tunru op de planken, tijdens alweer de laatste editie van Lexke’s Theatercafé van dit theaterseizoen. Een energieke show waarin de jonge cabaretier de zaal voor zich wist te winnen.

Door Bas Kusters

De 31-jarige van oorsprong uit Culemborg afkomstige Utrechtenaar, speelde afgelopen zaterdag zijn tweede theatervoorstelling ‘In Theorie’. Ooit studeerde hij psychologie en hij koos er dit keer voor zichzelf gedurende de voorstelling te ontleden. ‘In Theorie’ is een show over hoe de dingen zijn, en over hoe ze hadden kunnen zijn. Problemen die voor iedereen herkenbaar zijn, worden in een ander daglicht gesteld. Zaken die momenteel spelen in de maatschappij bijvoorbeeld. Zoals racisme, populisme en een steeds sneller veranderende wereld waarin we onszelf steeds meer in een hoek schilderen. De show beschrijft treffend de zin van onzin en de onzinnigheid van voor velen al heel normaal aanvoelende culturele verschijnselen.

De avond begin minstens erg vermakelijk, maar de show lijkt geschreven voor een wat groter publiek. De jonge artiest maakt wat grapjes over de gemiddelde leeftijd in de zaal, maar ironisch genoeg wint hij iedereen voor zich met een freestyle rapnummer. Zo zie je maar.

Het programma lijkt met tijden te zijn geïnspireerd op een andere, drukke comedy collega, maar dit is zonder afbreuk te doen aan de kwaliteiten van Andries Tunru die spitsvondig is, energiek, grappig en zeer muzikaal. Hiermee laat hij menig al wat meer gevestigde namen ver achter zich.

En met deze avond kwam voor Lexke’s Theatercafé een einde aan dit seizoen. Het nieuwe seizoen wordt binnenkort gepresenteerd en de verkoop van de passe partouts voor het nieuwe seizoen vindt plaats op 20 en 22 juni in De Borgh vanaf 19:30 uur.

Foto Michel Achten – Tekst Bas Kusters