In primeur: nieuw inspiratiepunt De Groote Heide 

REGIO – Het gloednieuwe inspiratiepunt De Groote Heide opent in het eerste weekend van juni officieel de deuren. Deze week biedt HAC Weekblad, in primeur, een eerste blik in dit nieuwe toeristische onthaal- en bezoekerscentrum. 

Dit nieuwe toeristische onthaal- en bezoekerscentrum in het poortgebouw van de Achelse Kluis laat je kennismaken met de regio en dit op een interactieve manier die al je zintuigen weet te prikkelen. Kom jij ook graag een kijkje nemen? Zet dan het openingsweekend van 2, 3 en 4 juni alvast in je agenda! Voorzitter van De Groote Heide, Guy Joosten: “Dit inspiratiepunt vormt de centrale poort van De Groote Heide. Alle betrokken partijen zijn erg trots dat we nu dit gebied, dat voorheen eerder als iets abstracts werd beschouwd, als een tastbaar iets kunnen presenteren. Het Inspiratiepunt laat verschillende troeven zien, niet enkel van onze natuur maar ook van de vindingrijkheid die onze streek kenmerkt.” 

De Groote Heide is een grensoverschrijdend natuurgebied van maar liefst zesduizend hectare waar natuur en mens vrij zijn om te groeien. Om de natuur van De Groote Heide te versterken, hebben de gemeenten Cranendonck, Hamont-Achel, Pelt, Eindhoven, Heeze-Leende en Valkenswaard de krachten gebundeld. De grensoverschrijdende regio wil zich op deze manier gezamenlijk promoten op vlak van beleving en toerisme, maar ook als vindingrijke regio. Het nieuwe inspiratiepunt De Groote Heide is dan ook een ware aanwinst voor de streek.

Informeren en inspireren
“Het gloednieuwe inspiratiepunt is een warme beleefplek waar de stad Hamont-Achel samen met natuurgrenspark De Groote Heide bezoekers wil informeren en inspireren om de brede regio te ontdekken”, vertelt voorzitter Guy Joosten, tevens schepen van Natuur en (natuur)grensparken. “Er wordt ingezet op verbeeldingskracht als instrument om de natuurlijke reflexen aan te wakkeren en de weg te tonen aan iedereen wiens pad De Groote Heide kruist. De voorbije drie jaar is er hard gewerkt aan dit mooie project,” aldus Guy Joosten. 

“In de eerste ruimte van het inspiratiepunt vinden bezoekers het toeristisch onthaal”, legt Ester van Sambeeck, programmamanager van De Groote Heide, uit. “Via een datatafel ontdek je wat er allemaal te beleven valt in De Groote Heide en tonen streekambassadeurs hun favoriete plekjes. Voor al jouw vragen staat er bovendien een enthousiaste onthaalmedewerker voor je klaar. Wie verder loopt, komt in het belevingscentrum terecht. Op basis van vijf thema’s wordt hier het verhaal van de Achelse Kluis en bij uitbreiding het hele De Groote Heide-gebied uit de doeken gedaan. Denk maar aan het verleden van de monniken, de verschillende bierbrouwerijen in de regio en de fauna en flora in dit prachtige natuurgebied.”
“Kortom,” concludeert Guy Joosten, “het inspiratiepunt is dé plek waar De Groote Heide haar bezoekers wil ontvangen en hen wil laten kennismaken met het hele gebied, de leukste activiteiten en meest ontspannende plekjes en dat helemaal op maat van iedere bezoeker. Benieuwd? Kom dan zeker een kijkje nemen tijdens het feestelijke openingsweekend op 2, 3 en 4 juni.”  

Programma openingsweekend
Vanaf vrijdag 2 juni gaan de deuren open voor het grote publiek. Die dag kan je het inspiratiepunt ontdekken vanaf 10.00 tot 20.00 uur. Muziekliefhebbers kunnen daarna aansluiten voor het tangoconcert van muziekgroep Sonico op de site van de Achelse Kluis. Tickets voor dit zomerse concert zijn verkrijgbaar via www.hamont-achel.be/aha

Wie zaterdag 3 of zondag 4 juni afzakt naar de Achelse Kluis, kan deelnemen aan verschillende activiteiten die georganiseerd worden in combinatie met een bezoek aan het nieuwe inspiratiepunt. Op de planning staan onder andere stiltewandelingen, een begeleid bezoek aan het voedselbos, sessies ouder-kindyoga in het bos en een natuurwandeling met de Jutter Wombat voor rolwagengebruikers. Daarnaast is het op zondag heerlijk struinen langs de verschillende kraampjes van de eerste streekproducten- en ambachtenmarkt van de Achelse Kluis. 

Benieuwd naar wat er allemaal te beleven valt tijdens het feestelijke openingsweekend van het inspiratiepunt De Groote Heide? Je ontdekt het gevarieerde aanbod aan activiteiten op https://degrooteheide.eu/openingsweekend. Wegens de verwachte drukte, reserveer je best vooraf een plekje voor je favoriete activiteit(en). Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Limburg en Limburg Sterk Merk.  

Wegens verwachte drukte willen we je vragen om de auto thuis te laten en dus te voet of met de fiets te komen. Ook kun je gebruikmaken van de gratis busdiensten vanuit de verschillende gemeenten in De Groote Heide. Onderstaande busverbindingen rijden tussen 10.00-16.00 uur constant op en neer tussen het inspiratiepunt en de verschillende dorpskernen.
 
Bus 1: startpunt Overpelt
Opstapplaatsen: Overpelt Kerk, Neerpelt Station, Lille Kerk, Achel Michielsplein en Achel Statie Parochiezaal.

Bus 2: startpunt Maarheeze
Opstapplaatsen: Maarheeze Station, Soerendonk Jan Maasplein, Budel Sportlaan en Hamont Markt

Bus 3: startpunt Heeze
 Opstapplaatsen: Heeze Station, Leende Kerk en Valkenswaard Markt

Foto’s Karolien Van Nerum