Ladies Cycling Team Lille komt op tegen Kanker

PELT – Het Hemelvaartweekend stond vier dagen lang voor veel Vlaamse wielrenners geheel in het teken van ‘Kom op tegen kanker’. Samen met duizenden zielsgenoten werd er gefietst tegen kanker en om de middelen voor verder onderzoek bij elkaar te krijgen. Er werd gefietst tussen gaststad Mechelen, Stabroek, Waregem, de Pinte en Heusden-Zolder. De totale afstand werd verdeeld over acht etappes van 125 km. Zo kon je met acht deelnemers uit een team totaal 1000 km rijden. Het concept was verder eenvoudig: de opbrengst van elk team dat 5500 euro inzamelt mocht deelnemen aan de 1000 km. Zo werden uit het Ladies Cycling Team Sint-Huibrechts Lille acht dames ingedeeld om in de diverse pelotons mee te rijden. Dat waren dan ook echte pelotons met alles erop en eraan. Flanders Classics, organisator van onder meer de Ronde van Vlaanderen, had de praktische organisatie in handen en dat werd dan ook tot in de puntjes verzorgd. De gehele route was ‘verkeersvrij’ gemaakt. De wielrenners hoefden niet te stoppen voor een rood licht of wat dan ook en konden zo veilig hun einddoel bereiken. De pelotons werden begeleid door motorrijders, politie en weg kapiteins van de Vlaamse Wielerschool. Wie pech had met de fiets onderweg kon rekenen op assistentie van ervaren fietstechnici en er was steeds een team voor medische bijstand aanwezig. Onderweg waren er verschillende bevoorradingsposten waar de wielrenners tijdens de middagstops konden lunchen. Bovendien werden de renners na de lange rit indien gewenst nog eens verwend met een professionele massage. Ook vanuit Rennes (F) vertrok een peloton met 100 fietsers en deze reden op zondagavond samen met de fietsers van nationale pelotons terug naar Mechelen. Elk jaar krijgen meer dan 40.000 Vlamingen te horen dat ze een of andere vorm van kanker hebben. Voor die mensen is het belangrijk om zowel hogere levenskansen als een betere levenskwaliteit tijdens de behandeling te ervaren. Op die vlakken loopt het nog soms mis. Ook voor het onderzoek naar de behandeling van zeldzame kankers is er soms te weinig interesse omdat het aantal patiënten te weinig is. De middelen die de overheid ter beschikking stelt zijn eerder beperkt. Daarom springt Kom op tegen Kanker bij. Zij investeren in onderzoek dat een directe meerwaarde kan zijn voor het welzijn van de patiënt. De netto opbrengst van deze gereden 1000 km gaat daar naartoe en maakt zo voor heel wat kankerpatiënten net dat verschil. Het is een bijzonder grote organisatie en dwingt voor de organisatie van Kom op tegen Kanker enorm veel respect af.  Er viel voor de supporters op de evenementendorpen heel wat te beleven. Diverse foodtrucks zorgden voor de nodige dranken en hapjes, er waren springkastelen en grime- en glitter-tattoostands voor de gelegenheid helemaal in fietsthema’s. Ook op het podium waren DJ’s en live-music om van te genieten. Samengevat was dit evenement niet zomaar even een extraatje om geld in te zamelen voor Kom op tegen Kanker. Het was een groots evenement dat professioneel was opgezet en ondersteund door vele vrijwilligers vanuit geheel Vlaanderen. Hoeveel het uiteindelijk heeft opgebracht zullen we later vernemen. De dames van het Ladies Cycling Team danken in ieder geval iedereen die bijgedragen heeft aan de sponsoring van hun team. 

Foto Linda Kuppens, Katrien Steensels en Linda Janssen – Tekst door Ben Ieven