4 mei 2023 in Dorplein

BUDEL-DORPLEIN – Het is was weer 4 mei. Dodenherdenking in Dorplein. Ik fiets naar de erebegraafplaats achter de kerk. Het is kwart voor acht. Er zijn al heel veel mensen. De burgemeester, de harmonie, de wapenbroeders, familie van de zes van Dorplein. Ik sluit aan. Om twee minuten voor acht luidt de klok. Iedereen is stil en volgt zijn eigen gedachten. De vogels zwijgen niet. Zij hebben geen weet van wat er speelt. Zij hebben hun eigen opdracht. Eitjes leggen en jonge vogeltjes voortbrengen. Zij doen dit in volledige vrijheid. Volledig? Hun vrijheid wordt beperkt door roofvogels, katten, kraaien en zo veel andere. En door het weer en door de beschikbaarheid van voedsel. Vrijheid is nooit volledig en eeuwig. De zes verzetsstrijders die we herdenken hebben in vrijheid gekozen voor het verzet. Met hun vrije keuze hebben ze onze vrijheid mede mogelijk gemaakt. Maar hun eigen vrijheid opgeofferd. Een leven in vrijheid.  

Is onze vrijheid onbeperkt? Kunnen we alles zeggen wat we willen? Kan de motorrijder zo hard rijden als hij wil? Kan de wandelaar altijd zijn hond los laten lopen? Kan ik zomaar links van de weg rijden? Niet dus. Onze vrijheid is altijd beperkt. Je moet altijd rekening houden met iets of iemand. Zelfs de multimiljardair op zijn jacht van 200 miljoen is niet vrij. Hij heeft personeel en bewakers. Hij kan niet overal naartoe met zijn jacht. Kortom, vrijheid bestaat alleen dankzij onvrijheid. 

Terwijl ik dit denk, gaat de ceremonie verder. De trompettist blaast The Last Post. 

Na afloop gaan we naar het kerkhof. Hier liggen vier Engelse soldaten begraven. We doen de rituelen voor de tweede keer. En opnieuw komen de gedachten. Jonge mannen en vrouwen. Miljoenen van hen zijn gedood voor onze vrijheid. Geen toekomst voor hen, alleen een heel kort leven. En wat doen we met die vrijheid? Anderen zo veel mogelijk onvrij maken? Gaat de geschiedenis zich weer herhalen? Hitler viel het ene na het andere land binnen. Wat doet Poetin? Hetzelfde. En wie zijn de pineut? Honderdduizenden jonge mannen en vrouwen. Ontelbare ontheemden. En wie gaat Poetin stoppen?

De ceremonie is afgelopen. We lopen langzaam het kerkhof af. 

Vorige week leidde ik een groep rond. Ik stond hier toen ook. Vertelde het verhaal van het drama van Dorplein. Het is een van de vaste onderwerpen die de Cicerones aansnijden. 

Wil je zien en horen hoe uniek Dorplein is, kom dan zondag 28 mei naar Dorplein. Om 14.00 uur staan de cicerones (gidsen) klaar om je rond te leiden. Om 14 uur bij Gemeenschapshuis de Schakel, St.Barbaraweg 1. Het kost 2 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar zijn gratis. De rondleiding duurt ongeveer twee tot twee en een half uur en gaat over goed begaanbare wegen.  Wil je als familie, buurt of vereniging een rondleiding? Maak dan een afspraak bij onze coördinator Wim Cremers,Tel: +31495492598 / +31622961675, mail: ciceronesdorplein@gmail.com

Door Thierry d’ Ensebroeck.

Foto Jack Roosen