Modern en duurzaam gemeenschapshuis in Pelt

PELT – Woensdagochtend 24 mei werd door burgemeester Dennis Fransen samen met de aannemer en medewerkers voor de pers en gemeenteraadsleden een officieel moment gerealiseerd voor een kennismaking en opening van de bouw van het nieuwe gemeenschapshuis in de Kerkstraat. Het oude gemeentehuis is voor een groot deel gestript en de Peltse bouwonderneming Driesen is met een groot team aanwezig om de bouw te realiseren. Doordat de oude gevel van het gemeentehuis en delen van het oude gebouw behouden dienden te blijven, deels wegens historische redenen, was het voor de bouwondernemer geen eenvoudige zaak om tot op het huidige punt te komen. Vanaf nu kan met de nieuwe bouw worden gestart. Voor de gelegenheid werd aan Ella Meliado de eerste Peltse geborene sinds de fusie, gevraagd om een eerste symbolische schepje zand in de betonmolen te kieperen. Ella werd geboren op 3 januari 2019. Ergens in het voorjaar van 2024 zullen Peltenaren kunnen binnenstappen in wat ooit het gemeentehuis aan de Kerkstraat was maar dan heropgebouwd zal zijn tot een multifunctioneel centrum. Een belangrijk deel van het gebouw zal worden ingepalmd door een geheel nieuwe bibliotheek. Er komt echter ook een ruimte voor gemeenteraadszittingen en voor huwelijken, ceremonies en officiële ontvangsten. Ook zal het gebouw ruimte bieden voor consultaties van Kind&Gezin en de Opvoedingswinkel, ondergebracht in het Huis van het Kind. De openingsuren van de bib zullen veel ruimer worden en hier zal men gebruik van kunnen maken om bijvoorbeeld te studeren, een krantje te lezen of zelf even kort ongestoord te kunnen werken. Door gebruik te maken van de nieuwste duurzame technieken zal de gemeente een energiebesparing kunnen realiseren van maar liefst 75%. Omdat het straks niet enkel een gemeentehuis of bib zal worden komt er nog een participatietraject om te zoeken naar een geschikte benaming van dit centrum. Door de ligging van het gebouw wordt er rekening gehouden worden met een mooi uitzicht op de Dommel. 

Door Ben Ieven