Different Doors opent ‘meest duurzame bedrijfsgebouw’

BUDEL – Bij Different Doors in Budel heerste het afgelopen weekend volop activiteit. De leverancier en producent van garagedeuren vierde het twaalfeneenhalfjarig bestaan. Maar niet alleen dat was reden voor een feestje. Het nieuwe ‘meest duurzame bedrijfsgebouw’ van Nederland werd zaterdag geopend door de Cranendonckse burgemeester Roland van Kessel.

Het feestweekend werd zondag afgesloten met een drukbezochte open dag, waarbij inwoners van de gemeente Cranendonck en andere belangstellenden een kijkje konden nemen bij het nieuwe bedrijfspand aan de Randweg-Zuid. 

Directeur-eigenaar Sil Kuppens begon twaalfeneenhalf jaar geleden met Different Doors. Het bedrijf staat bekend om zijn luxe houten garagedeuren. Daarnaast vervangen we oude garagedeuren voor nieuwe geïsoleerde openslaande garagedeuren”, vertelt marketingmanager Erik van den Hurk.

Inmiddels telt Different Doors meer dan vijftig medewerkers. Vorig jaar streek het bedrijf neer op de nieuwe locatie aan de Randweg-Zuid. De bouw, die gefaseerd plaatsvond, werd onlangs afgerond. Het nieuwe bedrijfspand is niet zomaar een gebouw. Van den Hurk: “We zijn het eerste bedrijf dat aan de energiedoelstellingen van 2050 voldoet. Daarmee zijn we helemaal klaar voor de toekomst.”

Bij het nieuwe bedrijfspand zijn de nieuwste snufjes op het gebied van duurzaamheid toegepast. De constructie is volledig van hout. Het is passief gebouwd. Dat wil zeggen dat er sprake is van een minimaal verlies van energie. Het gebouw is voorzien van een isolerende, luchtdichte schil, die uit verschillende lagen is opgebouwd, met onder meer ramen van triple glas. Frisse en schone lucht wordt aangevoerd via een speciaal filtersysteem.

De zonnewarmte die met behulp van heatpipes op het dak wordt opgevangen, wordt opgeslagen in een ondergronds buffervat van 580 kuub. In de zomer koelen airco’s het gebouw. De warmte die hierbij vrijkomt wordt weer opgeslagen in de buffer. In de winter wordt de opgeslagen warmte uit het buffervat gebruikt om het bedrijfspand te verwarmen.

Ook regenwater wordt opgevangen. Dat gebeurt in twee ondergrondse bufferbakken van 7.500 liter. In de zomer wordt het water gebruikt om de tuin te beregenen. 

Op het dak komen nog duurzame zonnepanelen te liggen van het bedrijf Solarge in Weert. Van den Hurk: “Ze zijn volledig circulair en PFAS-vrij. We zijn het eerste bedrijf dat ze in gebruik neemt.”

Er is veel belangstelling voor het nieuw bedrijfspand. Verschillende bedrijven zijn al een kijkje komen nemen. Net als Commissaris van de Koning Ina Adema. Van den Hurk: “We hopen ook andere bedrijven en mensen te inspireren.”

Foto Marieke Zentjens fotografie