Kippenhok voor bejaardenhuis

PELT – Nadat vrijwilligers zo’n acht jaar geleden al een ‘eetbare tuin’ hadden aangelegd in Woonzorgcentrum Sint-Jozef in Pelt is er een nieuw initiatief bijgekomen. Dit keer is er een heus kippenhok gebouwd. Voor zowel de tuin als dit kippenhok geldt vooral voor de bewoners de herkenning, de herinnering. De ingang in het hok van de kippenren is dusdanig gemaakt dat de bezoekers er rechtstaand in kunnen gaan en indien van toepassing zelf de eitjes uit kunnen halen. Hilde Thijs, zowel gepensioneerd als gepassioneerd ex medewerker heeft dit initiatief samen met een aantal vrijwilligers aangepakt. Ook de eetbare tuin was destijds een van haar ideeën die momenteel succesvol door de bejaarden ‘gebruikt’ wordt. Zo is er een deel waar eetbare bessen en fruit groeien en een deel met alleen maar bloemen. Er is een kruidentrap en een insectenhotel. De theebladeren worden ook effectief door de afdelingskeuken verwerkt. Ook is er een tuintje met permacultuur, een groeiveld en een serre. Permacultuur is een soort van systeem dat zichzelf in stand weet te houden net zoals in de natuur. Zoveel mogelijk worden ecosystemen van de eigen streek nagebootst met een minimum aan energie, meststoffen of afval. Voor de nabijgelegen Libelle school biedt dit bovendien een gelegenheid om hiervoor te zorgen en er over te leren. Dit alles is vooral een ontmoetingsplek voor de bewoners van het WZC en dikwijls ook een reden om eens buiten te komen. Men krijgt zo contact met de tuin en een stukje natuur dat eigenlijk altijd in beweging is. Behalve dat er een nieuwe kippenren en -hok worden gebouwd moet de hele tuin ook onderhouden worden. Dat alles gebeurt door zomaar even zeven vrijwillige dames en heren die hier altijd voor open staan. Nu nog een paar kippetjes en er komt wat leven in de brouwerij. Dat alleen al zal de bewoners ertoe aanzetten om weer eens naar buiten te gaan. 

Foto Pierre Peeten, Hilde Thijs en Mike Anderson.