Politie auto-onderzoek

Hallo,

Geregeld stellen mensen mij de vraag: ‘Mag de politie mijn auto onderzoeken bij een controle?’. Ik licht dit dan ook graag even algemeen toe.

Zonder opdracht tot zoeking van de onderzoeksrechter, mag de politie je voertuig op de openbare weg of in een publieke ruimte enkel controleren wanneer:

  • Er redelijke gronden zijn om te denken dat je voertuig gebruikt wordt om een misdrijf te plegen, opgespoorde personen een schuilplaats te geven of te vervoeren of een gevaarlijk voorwerp of bewijsmateriaal in verband met een misdrijf op te slaan of te vervoeren.

De politie mag zich hiervoor baseren op het gedrag van jou als bestuurder, maar ook op het gedrag van je passagiers. De politie kan dit ook op basis van de omstandigheden (tijd en plaats), bv. een auto van hetzelfde merk en dezelfde kleur is gelinkt aan een gepleegde inbraak in de buurt.

De motivering voor een zoeking moet steeds concreet en uitdrukkelijk omschreven zijn: een algemene omschrijving volstaat niet!

  • Je weigert te laten controleren of je voertuig in overeenstemming is met de wet (nakijken van verzekering, inschrijving en keuring).

Heb je hierover nog vragen? Contacteer me voor een afspraak per mail (info@lynnmeeuwissen.be) of telefonisch (011/19.40.41 of 0493/25.45.31) of boek rechtstreeks een afspraak via www.lynnmeeuwissen.be!

Tot volgende maand,

Lynn