Belgisch Kampioenschap Fierljeppen: drie dagen feest 

HAMONT – Op vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 augustus staat Hamont in het teken van het Belgisch Kampioenschap Fierljeppen. KLJ Hamont organiseert dit evenement al voor de 34ste keer. Op vrijdag worden de festiviteiten afgetrapt met een Boerenbal, zaterdag gaan de voetjes van de vloer tijdens de Jeppersparty en op zondag wordt er gestreden voor de titel ‘Belgisch Kampioen Fierljeppen’. Dit alles gaat door op het terrein van CSM Hamont aan de Middenweg in Hamont, naast de stadswerf. 

Fierljeppen, oftewel polsstokverspringen, is een traditionele Friese sport waarbij men met een polsstok een zo groot mogelijke afstand over een sloot of waterplas tracht te overbruggen. Naar aanleiding van het 65-jarig bestaan van KLJ Hamont werd in 1987 voor de eerste maal het fierljeppen georganiseerd in Hamont. Een prachtige traditie was geboren en dit jaar zijn ze al aan de 34ste editie toe. 

Het weekend start op vrijdagavond 11 augustus met een heus Boerenbal met een live optreden van de coverband Nerveus, met o.a. Bart Weltens. Deze band staat garant voor ambiance en brengt pop- rock en folkcovers van de jaren ’50 tot het recente heden, kortom: de perfecte partymix. Het Boerenbal vangt aan om 20.30 uur en de inkom bedraagt €5. Op zaterdag is er voor jong en oud de Jeppersparty met een line-up om U tegen te zeggen. DJ What, De Brasbère, DJ Kais3r en DJ Lex en Ciske zullen voor de nodige beats zorgen. Deuren open om 20.30 uur en de inkom bedraagt €5. 

Op zondag 13 augustus barst de strijd om de titel van ‘Belgisch Kampioen Fierljeppen’ los. Vanaf 10.30 uur gaan de wedstrijden van start. Vooraf is er de mogelijkheid om te ontbijten met spek en eieren. Ideaal om de kater van de Jeppersparty te verdrijven of om kracht op te doen voor al het klim- en klauterwerk dat nodig is om de overkant van de plas te bereiken. Kinderen vanaf 10 jaar die ook al gebeten zijn door het Fierljep-beestje kunnen zich op zondag zelf inschrijven voor het Slingerapen. De bedoeling is dat zij met een lang touw, bevestigd aan een kraan, al slingerend de overkant van het water bereiken. En voor de allerkleinsten wordt er een heus speeldorp opgezet. Veel te doen voor zowel jong als oud dus! Verwacht wordt dat de finale voor het kampioenschap omstreeks 16.30 uur zal plaatsvinden, de prijsuitreiking omstreeks 18.00 uur. Er kan zowel  individueel als in groepsverband (max 4 deelnemers) deelgenomen worden. Inschrijven voor het Fierljeppen kan nog steeds via www.fierljeppen.be maar let op want vol = vol. Zelf geen zin om te klimmen en te klauteren? Geen probleem, want supporters zijn uiteraard ook welkom! Place to be: het terrein van CSM aan de Middenweg in Hamont, naast de stadswerf.