Open Urnenveldwandeling

WEERT – De Weerter stadsgidsen organiseren op zondag 13 augustus een open ‘Urnenveldwandeling’ op de Boshoverheide. De wandeling staat onder leiding van stadsgids Harrie Mennen en vindt plaats in het grootste urnenveld van Noordwest-Europa, gelegen aan de rand van Weert. De wandeling start om 14.00 uur bij parkeerplaats ‘urnenveld’, nabij spoorlijn Weert-Hamont. Belangstellenden dienen zich vóór zaterdag 12 augustus aan te melden via: info@stadsgidsenweert.nl.  

Op de Boshoverheide werden tussen 900 en 450 jaar v. Chr. (Brons-IJzertijd) duizenden overledenen gecremeerd, de as in urnen gedaan en begraven in grafheuvels.

Hoe ziet zo’n grafheuvel eruit? Waarom ligt dat urnenveld hier? Met welke rituelen werd de crematie en begraving omgeven? Waar kwamen die vroege bewoners vandaan en waarom verdwenen ze weer? Hoe is dit unieke gebied ontdekt en hoe worden de grafheuvels nu beschermd? Dat zijn allemaal vragen die tijdens de wandeling aan bod komen.  Maar ook de IJzeren Rijn komt aan bod, een spoorlijn die dwars door het gebied loopt.  Er is ook aandacht voor de veranderingen in dit dynamische stuiflandschap en de invloed op de natuur door de zinkfabriek van Dorplein.

De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en de kosten bedragen 3€ p.p. Kinderen tot 12 jaar wandelen gratis mee. Zie ook www.stadsgidsenweert.nl