Het Zilveren fluitje.

Nederland had mogelijk een ‘zilveren fluitje’ verdiend omdat ze al 3 keer een WK-finale voetbal hebben verloren. Maar daar gaat het hier niet over. Het Zilveren fluitje is een heel klein bijtje. Jac P Thijsse, de bekende natuuronderwijzer vond dat dit bijtje, het vrouwtje, in de vlucht een hoog zoemend fluitend geluid maakt. En dat eens aangevuld met haar zilverachtig uiterlijk zorgde voor haar Nederlandse naamgeving het Zilveren fluitje.

Het Zilveren fluitje bijtje hoor je dan ook eerder dan dat je ze ziet. Het is een solitaire wilde bij waarbij ieder vrouwtje voor haar eigen nestje zorgt. Je kunt ze vooral aantreffen in stuifzandgebiedjes of duinen. Het is een behangersbij. Deze bekleedt het gegraven nest eerst met bladstukjes die ze met haar kaken van een berk, wilg of vlier knipt. Dan verzamelt ze stuifmeel op haar buikharen en kneed daar in het nest een bolletje van waar ze vervolgens een eitje op legt, de larve heeft dan voldoende voedsel om te groeien en te verpoppen tot een volwassen bijtje.

Wat het geluid betreft zijn er ook insectenkenners die stellen dat het geluid ook wel heel veel lijkt op een formule 1 racewagen en dat het Formule 1 bijtje ook wel een heel geschikte naam zou zijn voor dit beestje. 

Hoe het ook zij, mocht je in de duinen of op de heide in stuifzandvegetatie of duinen dit bijtje horen, denk dan niet dat Max Verstappen voorbij racet maar denk dan aan dit kleine prachtig bijtje. 

IVN Cranendonck, Wiel Zentjens info: w.zentjens@chello.nl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA