Kennismaken met Herenboeren met open dag én podcast

SOERENDONK – Herenboeren De Groote Heide in Soerendonk opent binnenkort haar poorten voor het publiek. Op zaterdag 9 september wordt er aangehaakt bij de landelijke Open Monumentdag. Maar kennismaken met de kleinschalige coöperatieve boerderij kan ook op andere manieren. Zo is onlangs een tiendelige podcast gelanceerd: ‘Gesprekken in het veld’.

Leden van Herenboeren De Groote Heide kunnen wekelijks op landgoed De Baronie van Cranendonck terecht voor groenten van het seizoen vers van het land, eitjes en kruiden, meel van eigen graan, aardappelen, fruit en nog veel meer producten. Om lid te kunnen worden van de Herenboerderij moet een huishouden tweeduizend euro inleggen (alleenstaanden duizend euro). Certificaathouders kunnen wekelijks op zaterdag een pakket met producten afhalen bij de Herenboerderij. Daar betalen ze iedere week per mond dertien euro voor.

Er is een drukke periode op de boerderij aangebroken. “Er staat veel onkruid, terwijl veel mensen op vakantie zijn”, vertelt bestuurslid Henk Hirs. Onder meer courgettes en snijbonen groeien deze zomer als kool. Hirs: “Ieder jaar hebben we een zestigtal producten, daarvan mislukken er een stuk of vier. Het is op dit moment onder meer spannend of onze tarwe het gaat redden.” Sanne van der Zanden vult aan: “Dat is ons vierde seizoen. Het ecosysteem komt steeds beter in balans. Normaal is daar zeven tot tien jaar voor nodig.” 

Op het Soerendonkse landgoed beschikt Herenboeren De Groote Heide over elf hectare grond. De certificaathouders hebben zelf invloed op de gewassen die worden geproduceerd. Een herenboerderij is namelijk het eigendom van de deelnemende huishoudens. Onder leiding van een professionele boer produceren de leden van de coöperatie – op vrijwillige basis – samen en duurzaam hun eigen voedsel. Dat gebeurt onder meer zonder bestrijdingsmiddelen.

Van der Zanden en Hirs zijn twee van de 180 certificaathouders van Herenboerderij De Groote Heide. De coöperatie is nog altijd op zoek naar nieuwe mede-eigenaren. Met de oogst worden nu wekelijks 380 monden gevoed. Hirs: “We streven naar 500 monden. Wij zijn een gezond boerenbedrijf, maar dat aantal is nodig voor een goede exploitatie, anders teren we in op ons investeringsvermogen.”

Hij vertelt dat er soms ook leden afhaken. Hirs: “Het verbouwen van je eigen voedsel past niet bij iedereen in het levensritme.” Zeker niet als je de supermarkt gewend bent. Van der Zanden: “Bij ons zit er veel meer zand tussen de groenten of bijvoorbeeld slakken. En omdat je afhankelijk bent van de oogst moet je ook anders gaan koken en spullen gaan inmaken of wecken. Veel leden hebben daarom een tweede vriezer aangeschaft.”

Om nieuwe leden te winnen en het verhaal van de Herenboerderij in Soerendonk te vertellen, werd onlangs de podcast ‘Gesprekken in het veld’ gelanceerd. De podcast is gemaakt door Herenboeren-lid Alexander Steegh en Renske Groenen. Zij gaan met leden in gesprek en schetsen een beeld van wat er op de herenboerderij allemaal gebeurt. Tijdens iedere aflevering staat één persoon centraal. Ook wordt er door een ander lid gewerkt aan een promotiefilmpje waarmee de coöperatie binnenkort de boer op gaat.


Hirs denkt dat ook de nieuwe schuur een extra impuls aan de Herenboerderij kan geven. Een oude koeienstal op het landgoed moet het nieuwe onderkomen van de coöperatie worden. Behalve ruimte voor de opslag van machines is er bij de voormalige stal ook plaats voor het realiseren van kassen. Het wordt een plek waar de leden en vrijwilligers elkaar kunnen ontmoeten. Als alles volgens planning verloopt, dan wordt de schuur begin dit najaar casco opgeleverd. Hirs: “Vervolgens hebben we nog twee tot drie maanden nodig om de boel af te werken.”

Herenboeren De Groote Heide haakt op zaterdag 9 september met een open dag aan bij de jaarlijkse Open Monumentendag. Het thema dit jaar is ‘Levend erfgoed’. Van der Zanden: “Deze locatie waar ooit een proefboerderij van de Universiteit van Wageningen was sluit daar uitstekend bij aan.” De Herenboerderij in Soerendonk is op 9 september van 11.00 tot 16.00 uur geopend. Er zijn doorlopend rondleidingen. Ook zijn er standjes met wecken en andere bewaartips voor groenten. Verder zijn er activiteiten voor kinderen en organiseert de gemeente Cranendonck bij het kasteeltje een picknick met livemuziek. Meer info: degrooteheide.herenboeren.nl.

Foto: Podcastmakers Alexander Steegh en Renske Groenen. (foto: Joost Verpoort)