Vallende sterren 

REGIO – Natuurlijke fenomenen zoals meteorenzwermen bieden steevast een spectaculaire kijk op de uitgestrekte kosmos en trekken wereldwijd de aandacht van zowel sterrenkundigen als enthousiaste waarnemers. Op zondag 13 augustus 2023 bereikte de Perseïden meteorenzwerm zijn hoogtepunt, waarbij de nachtelijke hemel werd verlicht door een indrukwekkende vertoning van vallende sterren. Deze meteorenzwerm staat bekend om zijn felle en frequent voorkomende meteoren, die voortkomen uit de puin en stof achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Dit jaar waren de omstandigheden bijzonder gunstig, met weinig storend maanlicht, waardoor waarnemers over de hele wereld konden genieten van een adembenemend schouwspel.

Terwijl de Perseïden langzaam wegebben, staat er alweer een ander kosmisch spektakel op de agenda: de Cygniden meteorenzwerm, die zijn piek bereikt op vrijdag 18 augustus 2023. Hoewel deze zwerm meestal minder intens is dan de Perseïden, heeft hij toch zijn eigen unieke charme. De Cygniden meteorenzwerm dankt zijn naam aan het sterrenbeeld Zwaan (Cygnus), waaruit de meteoren lijken voort te komen. De meteoren worden gekenmerkt door hun langzame en heldere verschijning aan de nachtelijke hemel.

Het observeren van meteorenzwermen, of ‘vallende sterren’, vereist geduld en een donkere locatie, ver weg van stadslichtvervuiling. Om optimaal van deze meteorenzwermen te genieten, kunnen enthousiastelingen ervoor kiezen om vroeg in de ochtend of laat in de avond te gaan kijken, wanneer de lucht het donkerst is. Het is aan te raden om een comfortabele stoel en warme kleding mee te nemen, evenals een verrekijker om de details van de meteoren en de sterrenhemel te bewonderen. 

Foto Erik van Asten 

‘Vallende ster’, boven kerktoren Leende. Gezien op 13 augustus 2023.