Koningschieten bij Schutterij Sint-Anna Achel 

ACHEL – Zoals bij alle schutterijen gaat ook de Achelse schutterij Sint-Anna jaarlijks het ‘Koningschieten’ organiseren. De activiteit vindt plaats op zaterdag 26 augustus vanaf 14.00 uur op de schietstand van de schutterij, gelegen op Klein Eind 17 te Hamont-Achel. De schutter die met zijn schot van de zware schutterijbuks de vogel naar beneden haalt, is de koning voor 2023. Belangstellenden die het koningschieten willen volgen, zijn welkom in Sportzone De Siggert. De toegang is gratis.

Vooraleer de schutters aan de aanlegpaal, waarop de 15 kg wegende schutterijbuks wordt opgelegd, plaatsnemen, wordt tijdens een ceremoniële plechtigheid afscheid genomen van de koning 2022, zijnde Bart Koninkx. Het koningszilver dat hij een jaar heeft mogen dragen wordt dan van zijn schouders gehaald. Trouw aan schutterijtradities zal de nieuwe koning plechtig aangesteld worden en zal hem de koningsmantel met het eeuwenoude koningszilver over zijn schouders gehangen worden. Een aantal genodigden mogen voor aanvang van het koningschieten een ereschot schieten op de rode ring rond de vogel. Daarna schieten de deelnemers op de rode ring totdat de schijf met de vogel uit de kogelvanger valt. We verwachten dat de nieuwe koning omstreeks 17.00 uur bekend is. Schutterij Sint-Anna Achel is gelegen nabij de sportvelden van Achel vv in Achel; Klein Eind 17 in Hamont-Achel

SONY DSC