Reactie op Frans Heesakkers

Beste Frans,

Met stijgende verbazing hebben we uw reactie op onze brief gelezen.

Het is een feit dat er veel winkeldiefstallen plaatsvinden door bewoners uit het AZC. Het is een feit dat er inmiddels extra bewaking nodig is bij het station in Maarheeze. Het is een feit dat de bus niet meer stopt bij het AZC vanwege agressie. Het is een feit dat NS-personeel niet meer wil stoppen bij ons station. Het is een feit dat er talloze steek incidenten zijn op het terrein van het AZC. Het is een feit dat 70% van de inwoners heeft aangegeven overlast te hebben door het AZC.

Het is ook een feit dat er via de incidenten app veel overlast wordt gemeld door alle betrokken omwonenden.

Feiten genoeg, maar naar uw mening is het allemaal sterk overtrokken. Dit komt doordat u uw ogen sluit voor de werkelijkheid. U hoort liever niets negatiefs over het AZC. Of u maakt uzelf wijs dat het allemaal wel meevalt. 

Ja, als u thuis op de bank TV zit te kijken zal het ook wel meevallen, maar denk ook eens aan het personeel van de Jumbo of aan de politie en andere inwoners die dagelijks te maken hebben met agressie. Voor deze mensen is het niet sterk overtrokken.

Wij zien ons dorp achteruit gaan. Wij zijn bang dat onze kinderen niet meer kunnen opgroeien in een veilige omgeving. Dit willen wij allemaal niet meer. Wij willen terug naar hoe het was, voordat dit mega AZC er was met maar liefst 1500 opvangplekken. Cranendonck vangt sinds jaar en dag asielzoekers op. Wij hebben al meer dan genoeg bijgedragen. Het is nu tijd dat andere gemeenten dit gaan overnemen van ons. 

Het probleem in Nederland is dat ons strafsysteem niet is opgewassen tegen deze criminaliteit. Een winkeldief uit het AZC die aan de politie wordt overhandigd, is dezelfde middag weer in het dorp om zijn slag te slaan in een andere winkel. Nu kunt u wel zeggen: dit keur ik ook niet goed. Maar het gebeurt wel Frans. Dit is ook de reden waarom het merendeel van de inwoners haar voorkeur heeft uitgesproken voor sluiting van het AZC. Het zou fijn zijn als u dit zou respecteren en zich niet vasthoudt aan een idealistisch levensbeeld wat niet bestaat. 

U sluit uw brief af met de opmerking dat we moeten stoppen met onze zinloze pogingen het AZC te sluiten. Ons lijkt het beter dat u stopt met het goedpraten van de overlast uit het AZC. Er is volgens ons geen andere oplossing dan sluiting. Mocht er die volgens u wel zijn, dan had u beter daar uw energie in kunnen steken en daarover moeten schrijven in uw reactie.

Bezorgde inwoners Cranendonck