Uitzwaaifeestje voor jeugdige Nederlandse motoballers 

BUDEL – Het jeugdteam van Motoball Vereniging Budel (MVB) ruilt haar blauwgele outfits eind deze maand om voor het oranje van het Nederlands team. De Budelse motoballtalentjes vertegenwoordigen dan ons land bij het Europees kampioenschap in het Duitse Jarmen. Maandag wordt het team feestelijk uitgezwaaid bij De Brasser tijdens de oranjegekleurde weekmarkt in Budel. 

In tegenstelling tot de tegenstanders op het EK: Duitsland, Frankrijk en Litouwen, is motoball in Nederland een kleine sport. Bij ons wordt de snelste teamsport ter wereld nog maar op een plek gespeeld en dat is in Budel. Motoball Vereniging Budel (MVB) werd in 1978 opgericht. De club heeft haar wedstrijdterrein aan het verlengde van de Schoordijk in Budel. Daar staat een nieuwe talentvolle lichting momenteel te trappelen om Nederland bij het EK in Duitsland te vertegenwoordigen.  

De Budelse EK-debutanten variëren in leeftijd van 12 tot 16 jaar. “Daarmee zijn ze verreweg het jongste team dat bij het EK in actie komt. Sommige tegenstanders mogen al autorijden. Een aantal van hen krijgt zelfs al betaald om motoball te spelen”, weet ouder en begeleider Dennis Neijssen.

Zowel de Budelse jeugd als senioren draaien mee in de Duitse competitie. Dat brengt verre verplaatsingen van honderden kilometers met zich mee. Neijssen: “We mogen hiervoor onder meer gebruik maken van de personenbus van BIVAK (Bijzonder innovatief vakonderwijs, red.) in Budel.” Het mes snijdt daarbij aan twee kanten, aldus Neijssen: “Wij zijn hiermee geholpen en daarnaast promoten we BIVAK bij een groep jongeren die veel met techniek bezig is.”

De leden van het jeugdteam worden langzaam klaargestoomd voor het seniorenteam, dat de komende jaren een flinke verjonging ondergaat. 

Om de toekomst van de motoballsport in Budel in de toekomst te kunnen waarborgen wordt op dit moment een professionaliseringsslag gemaakt. Een onderdeel hiervan is het trainingskamp dat deze week voor de EK-deelnemers wordt gehouden.

Dankzij sponsoren kan het jeugdteam in Duitsland in compleet nieuwe oranje-outfits worden gehesen. Daarbij gaat het niet alleen om wedstrijdkleding, maar ook om kleding waarmee het team zich op het EK kan presenteren. 

Het kampioenschap vindt plaats op 26 en 27 augustus. Vanuit Budel zet er volgende week donderdag een delegatie van zo’n twintig personen, waaronder een twaalftal spelers, koers richting het Noord-Duitse Jarmen dat dicht bij de grens met Polen ligt.

“We willen het EK ook aangrijpen om het motoball een boost te geven”, vertelt Neijssen. Jurgen van Riet van De Brasser vult aan: “Veel mensen weten niet eens dat er hier een motoballvereniging actief is. De weekmarkt lijkt ons daarom een goede plek voor een uitzwaaifeestje. Niet alleen om de sport onder de aandacht te brengen, maar ook om bijvoorbeeld meer bezoekers, waaronder ook toeristen, naar de weekmarkt te trekken.”

Het uitzwaaifeest voor de jeugdige EK-gangers begint maandag om 12.30 uur bij De Brasser op de Markt in Budel. Speciale gast is Zanger Bas, bekend van het nummer ‘Gas d’r op’. Van Riet: “En om alvast in de Duitse sferen te geraken is ook Ulli Toellie met Duitse schlagers van de partij.” 

Daarnaast kunnen bezoekers van de weekmarkt kennis maken met de motoballsport. Behalve een wedstrijdbal zijn er onder meer motoren te bezichtigen. Verder worden de nieuwe EK-uitrustingen gepresenteerd en is er aandacht voor Offroad Budel. 

Wat is motoball?
Motoball zag in de jaren dertig van de vorige eeuw het levenslicht in Frankrijk. Het lijkt op voetbal, maar dan met snelheden van 80 kilometer per uur. De senioren rijden op motoren van 250 cc, de jeugd op bromfietsen of motoren tussen de 50 en 85 cc. Daardoor ligt de snelheid er een tikkeltje lager. Het is een officiële sport met een eigen competitie. Een team bestaat uit vier veldspelers op een aangepaste crossmotor en een keeper zonder motor. De keeper bevindt zich in een doelcirkel waar hij niet uit mag en de spelers niet in. Een wedstrijd bestaat uit vier manches van telkens twintig minuten. Ter bescherming dragen de spelers de nodige beschermingsmiddelen, zoals een helm, speciale (hand)schoenen, been-, knie- en elleboogbeschermers. 

De trainingen van de jeugd van MBV Budel vinden plaats op dinsdagavond op het motoballveld aan het verlengde van de Schoordijk in Budel. In de wintermaanden wordt er op zondagochtend getraind. Op woensdagavond wordt er gesleuteld in het clubhuis in Budel-Schoot. Voor meer info: motoball.nl.

Door Roy de Leijer 

Foto credit Frank van Mierlo