Fietsen met natuurgidsen in de achtertuin

HEEZE – Je kan het met recht onze “achtertuin” noemen: de Strabrechtse heide. Stel je voor: een mooie zomeravond in augustus, heide volop in bloei, stille vennen in de avondzon. Wat een onmetelijke ruimte! Of het “de grote stille heide” zal zijn (zoals in het kinderliedje) weten we niet, maar een herder die eenzaam ronddwaalt kan je zeker tegenkomen. Als je tenminste meegaat met de avondfietstocht die IVN Heeze-Leende organiseert op vrijdag 18 augustus. We starten vanaf de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Rul. Om 19.00 uur fietsen we onder begeleiding van natuurgidsen over de hei in de richting van het Rondvenneke (pingoruïne) en naar de Hoenderboom. 

De Strabrechtse heide is een uitgestrekt heidegebied met zandverstuivingen en vele vennen, waaronder het grootste heideven van ons land, het Beuven. Over de heide kan je in je eentje eindeloos zwerven, maar met een toelichting van de natuurgidsen van het IVN wordt het toch net iets interessanter.

De koekoek zal tegen die tijd wel verdwenen zijn maar er zijn nog genoeg vogels te zien en te horen. En wat de vegetatie betreft: op het eerste oog zie je misschien alleen maar struik- en dopheide, maar vergis je niet! Rond de vennen groeien bijzondere planten zoals het waterlepeltje en vleesetende zonnedauw. Op de droge plaatsen staat jeneverbes, op de natte gedeeltes pijpenstrootje, gagel en klokjesgentiaan. Al heeft de gentiaan het moeilijk de laatste tijd. Grote kans dat je boven het water ook een van de vele libellensoorten ziet, want bij de vennetjes wemelt het ervan. Of misschien een heikikker of een rugstreeppad, soorten waarvoor IVN actie gevoerd heeft om ze veilig over de Somerenseweg te helpen. 

Kortom, een erg gevarieerde fietstocht, geschikt voor het hele gezin. Al met al ben je zo’n 1,5 à 2 uur onderweg. Deelname is gratis.

Voor meer informatie over de activiteiten van IVN: zie www.ivn.nl/heeze-leende.

Foto Ben Polman