Grootste theaterparade van het jaar trekt door Heeze 

HEEZE – Maar liefst 2000 acteurs, verdeeld over 16 decorwagens, staan weer te popelen om door de straten van Heeze te trekken tijdens de Brabantsedag. Op zondag 27 augustus wordt de parade voor de 64ste keer georganiseerd, deze keer met als thema ‘Eureka’. 

De Brabantsedag gaat van start om 10.00 uur. Voorafgaand aan de parade is er volop vermaak, muziek en straattheater te beleven in het centrum van Heeze. Vanaf 13.30 uur rollen de immense bouwsels aan het publiek voorbij. De parade staat garant voor 2 uur entertainment want niet enkel de bouwwerken van de verschillende verenigingen zijn de moeite waard, ook de acteurs die meelopen met de wagens zorgen voor prachtig bijbehorend toneelspel. 

Het thema dit jaar is ‘Eureka’. Deze welbekende uitroep (‘Ik heb het!’) van de Griekse wiskundige Archimedes verwijst naar ontdekkingen, uitvindingen en theorieën. Omdat de Brabantsedag gaat over het verleden van het Hertogdom Brabant, inclusief het Belgische gedeelte, was het aan de 16 groepen van wagenbouwers om bv. een uitvinding van een Brabander of juist een ontdekking ín Brabant te vertalen naar totaaltheater. In slechts 2 minuten wordt per groep een volledig verhaal verteld, door middel van theater in combinatie met de decorwagen waar lange tijd hard aan is gewerkt. Een van de groepen van wagenbouwers zijn ‘De Lambrekvrienden’. Zij brengen tijdens deze editie een eerbetoon aan Dr. Antonius Mathijsen, de in Budel geboren en in Hamont gestorven uitvinder van het gipsverband. Deze en nog vele andere uitvindingen zullen de revue passeren. Een professionele jury zal iedere groep beoordelen, de prijsuitreiking is voorzien omstreeks 20.30 uur. 

Behalve de parade die om 13.30 uur van start gaat, is er nog vanalles te beleven. Tijdens de Brabantsedag worden er maar liefst 5 sfeerpleinen ingericht met muziek en (straat)theater. Iedereen is welkom op de pleintjes in de Gemeentehuistuin, aan de Geldropseweg, bij het Protestants Kerkje, het Strabrechtplein en bij D’n Toversnest. 

Kaarten voor de Brabantsedag zijn verkrijgbaar aan de kassa op de dag zelf of vooraf via www.brabantsedag.nl/tickets Kaartjes kosten €11,50 in voorverkoop, €12,50 op de dag zelf. Kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar de Brabantsedag komen. 

WIN TICKETS 
Wil jij ook gratis naar de Grootste Theaterparade van het jaar? HAC Weekblad mag in samenwerking met de Brabantsedag 4 x 2 vrijkaartjes weggeven. Wat moet je doen? Stuur uiterlijk dinsdag 22 augustus een mail naar info@hacweekblad.eu met de antwoorden op volgende vragen: 

– Welke groep wagenbouwers zet Dr. Antonius Mathijsen in de kijker tijdens de Brabantsedag? 

– De hoeveelste editie van de Brabantsedag is het? 

Uit alle inzendingen worden 4 winnaars geloot. Zij krijgen persoonlijk bericht. Veel succes! 

Foto… de kinderparade