EK Junioren motoball 2023 te Jarmen

BUDEL / JARMEN – Donderdagmorgen, 24 augustus vertrok een delegatie spelers en begeleiders van MBV Budel voor een reis van 750 km. naar het in het noord oosten van Duitsland gelegen Jarmen, om als Nederlands team Nederland te vertegenwoordigen in het EK junioren motoball. Ondanks de tot in de puntjes getroffen voorbereidingen, van een trainingsweek met spelbesprekingen, conditietrainingen en praktische trainingen, waren de verwachtingen om de selecties van de andere landen (Duitsland, Frankrijk en Litouwen) sportief het vuur na aan de schenen te leggen niet heel erg hoog. Immers al deze landen konden putten uit meerdere verenigingen om daar de beste spelers uit te selecteren, terwijl MBV Budel  de enige vereniging van Nederland is en ook nog eens met de jongste spelers. In de competitie van Zuid-Duitsland had het jonge team uit Budel slechts twee keer gelijk kunnen spelen. Het was dan ook niet verwonderlijk, dat de wedstrijden in de voorronde allemaal dik verloren werden. De eerste wedstrijd tegen Duitsland werd verloren met 13-0. Vooral de verdediging van Nederland was soms een gatenkaas, waar de meer ervaren spelers van Duitsland zo doorheen prikten. De tweede wedstrijd tegen Litouwen werd met 9-1 verloren. Ook in deze wedstrijd liet de verdediging wel eens een steekje vallen. De eretreffer in deze wedstrijd was van Nicky van Eerd, met een onhoudbaar genomen vrije trap. In de wedstrijd tegen Frankrijk gebeurde er iets opmerkelijks. Aanvankelijk regen de doelpunten voor Frankrijk zich aaneen tot 9-0, tot Dries Aarts in de tweede manche een doelpunt voor Nederland maakte. Dit bracht een keerpunt in de wedstrijd teweeg. Vanaf de tweede helft van de tweede manche werd Nederland steeds sterker en pakte de verdediging beter uit. Frankrijk kwam in de tweede manche nog een keer tot scoren. In de derde manche, de wedstrijden in de voorronde waren drie manches van 15 minuten, ontspon zich een gelijk opgaande strijd en werd er tot de twaalfde minuut niet gescoord. In de twaalfde minuut was het Nicky van Eerd die voor Nederland scoorde. In de laatste drie minuten van de wedstrijd moest een moegestreden Nederland zich toch gewonnen geven en kon Frankrijk nog drie keer tot scoren komen, waardoor deze wedstrijd met 14-2 werd verloren. Toch waren de begeleiders erg optimistisch over het, vooral in het laatste deel van de wedstrijd getoonde spelbeeld en keken optimistisch vooruit naar de wedstrijd van zondag, waar gespeeld zou worden tegen Litouwen voor de derde plaats. Onder het oog van een duizendkoppig publiek werd de wedstrijd voor de derde plaats tussen Litouwen en Nederland een waar spektakelstuk. De verdediging van Nederland was beter op orde in deze wedstrijd. Hierdoor ontspon zich een werkelijk zinderend spannende wedstrijd en de litouwse spelers lukte het maar twee keer om door de verdediging te breken en tot scoren te komen. Maar ook werden er twee doelpunten aan de Nederlandse kant gemaakt. Luc van Kessel en Dries Aarts zorgden met ieder een doelpunt voor een gelijkspel van 2-2, waardoor er een verlenging nodig was. Ook in de verlenging ging de strijd onverminderd voort. Helaas moest een leeg gestreden Nederlands team toch de meerdere erkennen in Litouwen, dat in de verlenging drie keer tot scoren kwam, waardoor de wedstrijd alsnog met 5-2 werd verloren. Maar het publiek had gekregen waar het voor kwam. Een mooie, maar vooral zeer sportieve wedstrijd van zowel de litouwse, als de Nederlandse spelers. De spelers van beide teams werden werkelijk op handen gedragen en getrakteerd op een luid applaus en gejuich van de kant van het publiek. Een prachtig resultaat waar eigenlijk niemand op had gerekend, maar die ook laat zien, dat de goede voorbereidingen niet voor niets waren geweest. De finale ging tussen Duitsland en Frankrijk. Ook dit werd een erg spannende wedstrijd, die uiteindelijk met 4-3 door Duitsland werd gewonnen. De overige uitslagen in de voorronde waren: Frankrijk-Litouwen 4-0, Duitsland-Frankrijk 4-0, Duitsland-Litouwen 12-2.