Cultuurkring Hamont-Achel: Cinemaplus film

HAMONT-ACHEL – De cultuurkring Hamont-Achel gaat in september weer van start met een nieuw seizoen Cinemaplus-films. De rode draad doorheen alle films van dit werkjaar is ‘Frictie’ en ‘Conflict/Crisis) en dit zowel letterlijk als mentaal (ethische vraagstukken).

Het einde van de zomer brengt naderend onheil met zich mee in deze winnaar van de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn. Carla Simón brengt met haar tweede speelfilm (‘Alcarras’) een tedere, melancholische en nostalgische ode aan het Spaanse plattelandsleven dat zij als meisje nog kon meemaken, maar dat steeds zeldzamer wordt.

Het naderende einde van de zomer levert altijd een uniek nostalgisch gevoel op. Voor het Spaanse gezin Solé weegt het dit jaar nog zwaarder, want ze moeten aan het eind van het seizoen hun land, huis en perzikboomgaard afstaan aan de oorspronkelijke eigenaar. Net als in haar even nostalgische debuut Summer 1993 (2017) kijkt regisseur Carla Simón hier naar een tijd die voorbij is en een plek die niet meer bestaat. Een afscheidsbrief aan een levensstijl die verdwijnt.

Zij kan het weten. Simón groeide op in het Spaanse dorp uit de titel. Tussen de perzikbomen, opa’s en oma’s, ooms en tantes, neefjes, nichtjes, vriendjes, vriendinnetjes, honden, konijnen en andere beesten. In veel opzichten is deze film het verhaal van haar jeugd, behalve dat het ook het verhaal van Spanje als geheel is. De tijd van ouderwetse, authentieke landbouw – van de kleine boer – heeft ook in Spanje plaatsgemaakt voor een massale agro-industrie. Voortgestuwd door artificieel lage prijzen en een homogene markt is ook het Spaanse platteland kaalgeslagen.

De Cinemaplus film ‘Alcarras’ van Carla Simone is te zien in Cinema Walburg aan de Kerkstraat 28 te Hamont op donderdag 7 september om 14.00 uur. Een ticket kost 7€ maar mensen met een cultuurpas mogen gratis naar binnen.