Ketting Kledingruil, nu ook in Cranendonck 

CRANENDONCK – Ketting Kledingruil is een initiatief waarmee mensen gemakkelijk kleding kunnen ruilen met buurtgenoten. Het is leuk, gratis en duurzaam en is niet meer weg te denken uit Nederland. Vanaf heden kunnen mensen in Cranendonck ook deelnemen aan een lokale ruilketting. Het idee is simpel: Kettingen worden opgezet door lokale vrijwilligers. Er wordt een route gemaakt en grote, met kleding gevulde tassen worden door de deelnemers aan elkaar doorgegeven.

Mensen kunnen zich aanmelden via www.clothingloop.org. Zodra de tas door de persoon voor je bij je thuis is afgeleverd, is het tijd om te shoppen! Hou wat je leuk vindt en stop iets terug dat nog in goede staat is en klaar voor een nieuwe eigenaar. Deel desgewenst een foto met je laatste vondst in de groeps-app, zodat iedereen mee kan kijken waar de spullen terechtkomen. Vervolgens breng je de tas naar de volgende persoon op de lijst. Zo draag je bij aan een duurzame omgang met kleding en het draagt zo ook bij aan het saamhorigheidsgevoel in de buurt.

Inmiddels zijn er meer dan 440 Kettingen in Nederland, met in totaal ruim 16.000 deelnemers. Er zijn ook Kettingen voor mannen, tieners, studenten en de plus size community. Er worden zo duizenden kilo’s kleding gered, buren leren elkaar kennen en er wordt gezorgd voor een echte gedragsverandering ten aanzien van textiel consumptie. Hier in Cranendonck gaat er een vrouwen- en een zwangerschaps/ kinderkleding-ketting starten, maar mocht er ook genoeg mannelijke animo zijn dan kan dit altijd uitbreiden.

Duurzaamheid is voor de meeste deelnemers een belangrijke reden om mee te doen. Ze houden van kleding, maar niet van de impact die de mode-industrie op de planeet heeft. En ruilen heeft écht zin: één persoon die gemiddeld 1 kledingstuk per maand ruilt in plaats van iets nieuws koopt, bespaart zo’n 40 miljoen liter water en ongeveer 40 kilo. Meer info op www.clothingloop.org