Laat het centrum van Schoot niet stikken!

In Gastel zijn ze blij dat hun gemeenschapshuis pal in het centrum ligt, bij hun plein. 
In Budel-Schoot halen ze het gemeenschapshuis juist WEG uit het centrum. En gaan ze ook de school weghalen. En ook Jong Nederland. En ze bouwen alles dicht. 
Schoot gaat …stikken… en wordt stil als de nacht. 
Beste Schotenaren, dit mag niet gaan gebeuren.
Het “Centrumplan Schoot” is bij de wet vastgelegd in beleid, en de gemeente dient het te volgen. Het Vogelsplein is het centrum van Schoot, ook volgens het vastgelegd centrumplan. Als je mensen ver van elkaar afhaalt, gebeurt er niets. Zet je ze dicht bij elkaar, dan komt het sociale leven op gang, het dorpsleven in beweging, in bloei. Mensen ontmoeten elkaar, winkels gaan bloeien, terrasjes worden leuk. Dit zegt ook de overheid en daarom is er een centrumplan. 

Gemeenschapshuis, de school en Jong Nederland in het centrum blijven!
Waarom halen ze het centrum toch  leeg?
Het Gemeenschapshuis: Waarom weg? 
• Te klein? Alleen met carnaval en de kerstmarkt? Oplossing: koop dan de appartementen van of tuin van Rigo op maak een podium aan de zijkant. En de beheerder zegt dat er weinig activiteiten zijn en dat ze maar net rond komen. Wat is dan te klein?
• Airco en verwarming aan vervanging toe? Vervangen, argument weg. Klaar.
• De verleden kerk lobby wil ons naar het spirituele gebouw duwen, dicht bij het kerkhof aan de buitenrand van het centrum. Een ondoelmatig kil gebouw en veel te duur in aanpassen onderhoud en stoken. Een grotere zaal is niet nodig. Er zijn in de toekomst weinig vrijwilligers. Kerkvorm gaat verloren! Gemeenschapshuizen hebben overal moeite om te overleven door steeds verminderende gebruikers. Het is een trend. 
• Het onwenselijk plan is in vergevorderd stadium dus kan het niet worden veranderd, is ons verteld. Ze moeten eerst aan de Schotenaren vragen of ze het gemeenschapshuis wel willen verplaatsen!

Jong Nederland naar de Poel,  Waarom weg? De vereniging groeit uit zijn voegen. 120 leden. Het huidige gebouw is aan vervanging toe. De bomen zijn weg, een kampvuur gaat tussen de huizen wel tot 15 meter hoog.

Oplossingen: 
• koop het pand of tuin van Rigo en je krijgt meer ruimte. Dit is ook genoemd in ‘t centrumplan Schoot bij de gemeente.
• Zet een nieuw clubgebouw
• Ga met de leden die ouder zijn dan pakweg 12-14 jr  zo nodig naar een buitenplaats speciaal voor Cranendonckse afdelingen of naar die club die wel een leuke plek heeft.
• Bomen gewoon aanplanten. Vuur kleiner maken, maakt geen verschil voor de kids.

Pleidooi: heel graag hebben wij Jong Nederland in het centrum, want dat maakt het centrum levendig.  Jong Nederland Budel-Schoot heeft een fantastische leiding en groeit.  Ze groeien juist ook omdat ze in ‘t centrum zitten! Ouders vinden het veilig en gemakkelijk dichtbij. Wij zien ook op straat hangjongeren naar Jong Nederland intrigeren.

De School, waarom weg?
SKOZOK is de overkoepelende organisatie van de scholen o.a. de scholen van Schoot en Dorplein. Zij doen het beheer van de gebouwen, doen het personeelsbeleid b.v.  de aanstelling van schoolmeesters, lonen en administratie.
Waarom een nieuwe school ergens tussen de twee dorpen in? SKOZOK zegt: er zijn te weinig leerlingen per school, onderwijzers tekort en daardoor veel uitval van lessen, en weinig leerlingen kost geld. 

We weten uit de media dat het lerarentekort in het zuiden wel meevalt. Dat is dus geen reden. Uitvallen lessen is ook een zwak argument. Er zijn immers onderwijzers die dolgraag 2 groepen bij elkaar lesgeven. Verder zegt SKOZOK bezig te zijn met het aanpassen van het personeelsbeleid. Wij lazen dat ze een onderwijzerspool gaan opzetten. Conclusie: ze schoten als organisatie te kort. En er zijn genoeg onderwijzers. Verder is het goed te weten dat een school minimaal 23 leerlingen moet hebben. FINANCIEEL:  de gemeente Cranendonck zegt te streven naar een school in ieder dorp.  Als het dus echt nodig is, zou ze financieel kunnen bijspringen. Borkel en Schaft heeft een school!
SKOZOK: Een nieuwe school geeft betere studieresultaten. Een goed personeelsbeleid ook.  Mogelijk is SKOZOK een te grote logge organisatie geworden.

Iedereen weet dat een lagere school een sociaal bindende kracht is voor een dorp. Dit is een uitermate belangrijke reden om de scholen in het dorp te houden en daar mag niet te lichtvaardig over worden gedacht.
Democratisch….
SKOZOK  is een grote organisatie. Die deed onderzoek naar de wensen van de ouders in beide dorpen. Bijna de helft wilde naar een openbare school. Je zag op vlaggen voor de Dorpleinse school dat ze niet werden gehoord. Hoe kan het bestaan dat men een nieuwe school wil bouwen!  Dat zou dan toch een gemengde school moeten zijn. Tenminste als men gehoor geeft aan ouders. Dorplein heeft gepubliceerd dat zij het liefste een openbare school willen hebben. In de verplaatsing van het gemeenschapshuis en de school Dorplein is niet naar de mensen geluisterd. En gaat men voorbij aan wetten en algemeen belang.
Wel nu de oplossing!  Bestaande scholen in de dorpskernen laten staan.  Op Schoot een RK   en in Dorplein een openbare.  Laat onze dorpen niet stikken.

J Das.