Hema IJzeren Man Volksloop 

WEERT /REGIO – Op 3 september is er onder zeer mooie omstandigheden alweer de vijfhonderd en tiende Volksloop gelopen. Veel stralende gezichten op deze zomerse dag in Weert. Toch was er ook een verdrietige rand aan deze loop. Afgelopen week hebben we afscheid moeten nemen van Jan Steijvers, die de organisatie ruim dertig jaar heeft ondersteund als EHBO’er, namens het Rode Kruis uit Weert. In al die jaren stond hij iedere eerste zondag van de maand voor ons klaar. Zoals het zo mooi vermeld stond, bij zijn 25-jarig jubileum in 2006, is hij meer geweest dan alleen maar een eerste hulpverlener voor de loop. Het dankwoord was toen van André Slabbers, waarin hij het volgende over Jan vertelde: 

Dat Jan naast zijn hoofdfunctie (eerste hulp bij ongelukjes) van alle markten thuis was en zeer hulpvaardig, was mooi meegenomen. Jan zorgde ook altijd voor de drinkbekers voor de lopers of hij plaatste een parasol voor de juryleden bij de finish. Tevens hield hij het verkeer op de fietspaden in de gaten, zodat alles ordelijk verliep. Verder maakte hij voor iedere loop een heerlijke cake voor de vrijwilligers, op eigen initiatief en rekening. Een traditie die tot op dag van vandaag nog wordt voortgezet door Jans ’dochter Bertie. Jan Steijvers overleed 26 augustus. Met een minuut stilte werd hierbij stilgestaan. 

Om 9:30 uur ging de jeugd 1.3 en 2.5 km van start. Vooraf werd Jules Bakx gehuldigd voor het verbeteren van een afstandsrecord op de 2.5 kilometer, die hij in juli op 9:48 gezet heeft. Tevens werden Tijn Stoppels en Jonas Peeters geëerd voor hun tien deelnames. Ook Harold Schroën en Ton van Loon vielen deze eer te beurt bij de langere afstanden. Er hadden voor deze loop tweehonderd deelnemers ingeschreven. Waaronder lopers uit Frankrijk en Zimbabwe die in Weert op bezoek waren. Er komen steeds meer lopers naar de Hema Volksloop uit alle windstreken. Ook werd de organisatie door deze buitenlanders geprezen voor dit unieke evenement, dat al zoveel jaren iedere eerste zondag van de maand plaatsvindt. De volgende loop vindt plaats op 1 oktober 2023.