Hondenwandeling in Hamont

De Belgische organisatie Spaanse Honden in Nood (SHIN|ACE) organiseert een hondenwandeling in Hamont Achel op zondag 24 september. Alle honden zijn welkom met hun baasjes.  

‘Je kunt niet alle honden van de wereld redden, wel de wereld van één hond’
Eind dit jaar viert SHIN (Spaanse Honden In Nood), ook ACE (Animal Care Espana) genoemd, zijn 24e verjaardag, en in die tijd plaatste ze al meer dan 27.000 honden in een adoptiegezin. ACE|SHIN  vangt in Spanje constant 600 verwaarloosde en mishandelde honden op, verdeeld over twee asielen (Mijas en Algeciras). Deze honden werden door hun eigenaars achtergelaten bij een verhuizing of gedumpt op straat, in vuilcontainers, in het veld, of in één van de dodingstations. ACE|SHIN probeert voor al deze honden een fijne, nieuwe thuis te zoeken, vooral in België en Nederland. Drijvende kracht achter dit alles is de Vlaamse Fabienne Paques, daarbij geholpen door meer dan 200 vrijwilligers in België, Nederland en Spanje. SHIN|ACE organiseert regelmatig hondenwandelingen, om geld in het laatje te krijgen. Deze keer is Hamont Achel aan de beurt.

Dodingstations
Ruim 25 jaar geleden besloten Fabienne en haar man Dirk naar Spanje te verhuizen ‘om van de zon te genieten’. Ze waren echter geschokt door de schrijnende situatie waarin de vele (zwerf)honden verkeerden en de manier waarop de Spaanse overheid daar een ‘oplossing’ voor had uitgedokterd. In Zuid-Spanje zijn er de zogenaamde dodingstations (perrera’s), die van de Spaanse overheid de opdracht hebben om honden die ‘overlast’ veroorzaken af te maken. Ze plukken honden willekeurig van de straat en aanvaarden ook honden van eigenaars die het dier beu zijn, of geen veeartskosten willen/kunnen betalen. 

Het begon met enkele hokken en polaroïdfoto’s
Fabienne startte met het huren van enkele kennels binnen het dodingstation in Mijas Costa (30 km van Malaga). De honden in hun kennels kregen dan niet de gebruikelijke dodelijke injectie, maar werden liefdevol verzorgd. Dirk nam polaroidfoto’s van de honden en toonde ze aan toeristen op terrasjes, in restaurantjes en bij familie, vrienden en kennissen. Langzaam maar zeker nam Fabienne het hele dodingsstation over, vormde het om tot een asiel,  en groeide ACE|SHIN uit tot de organisatie van vandaag. Deze draait volledig op giften en een team van meer dan 200 vrijwilligers: o.a. huisbezoekers, vluchtbegeleiders, dierenverzorgers, organisatoren van evenementen, sponsorzoekers, adoptieverantwoordelijken, mensen die zich bezighouden met de nazorg, en ook gezinnen die honden opvangen (een 25-tal in België), zodat kandidaat-adoptanten daar met hen kunnen kennismaken.
Elke hond krijgt een eerlijke kansFabienne en haar medewerkers bezoeken bijna wekelijks de dodingstations om zoveel mogelijk honden uit te kopen en te redden. Daarnaast vangt ACE|SHIN ernstig mishandelde en getraumatiseerde honden op, evenals puppy’s die in dozen of vuilcontainers zijn gevonden, overbodige, aangereden en afgedankte honden, straathonden, uitgeserveerde fokteefjes en honden die bij een verhuizing werden achtergelaten. ACE|SHIN ontfermt zich niet alleen over de welbekende windhonden (galgo’s) maar om alle maten, soorten en leeftijden. Elke hond, ziek, oud of met een handicap krijgt een eerlijke kans

Hond en adoptant moeten bij elkaar passen
Van elke hond maakt ACE|SHIN een profiel op, en wordt er bekeken of hij geschikt is voor adoptie. Samen met foto’s en vaak een filmpje wordt het verhaal van de hond op de ACE|SHIN website geplaatst (zie ook verhalen verder). Geïnteresseerde adoptanten worden ondertussen thuis bezocht door een vrijwilliger, om na te gaan of ze wel geschikt zijn om een hond te houden. Wanneer de hond uiteindelijk naar zijn adoptiegezin in België, Nederland of Oostenrijk wordt overgevlogen, heeft hij een paspoort, chip, is hij gevaccineerd en getest op ziektes, en is hij gecastreerd of gesteriliseerd. Na de adoptie neemt ACE|SHIN nog regelmatig contact op met de adoptanten, om na te gaan of alles goed verloopt.
Fabienne Paques: ‘Mijn ultieme droom is dat we ooit overbodig worden, maar ik vrees dat dit nog niet voor meteen is. Ondertussen blijven we voortwerken. Het is trouwens ongelofelijk dat onze honden, ondanks hun soms verschrikkelijke ‘rugzakje’ vaak vrolijke, dankbare dieren zijn gebleven die hun vertrouwen in de mens niet hebben verloren.’ 

Meer info: Gudrun Briat
ACE|SHIN vrijwilliger PR en sponsor verantwoordelijke België
http://www.ace-charity.org/nl 
Volg ons op Facebook: https://www.facebook.com/FabiennePaques/