Brand

Er kwamen vliegtuigen over ons lieflijke dal in de Ardèche. We zaten er met ons allen naar te kijken, nek achterover gebogen, de hand geklemd om het onverbiddelijke glaasje rosé. Vier gele vliegtuigen met dikke buiken, die vermoedelijk net water getankt hadden ergens in de Rhône. We zijn met ons zevenen nu. Zoon, schoondochter en twee kleinzoons en goede vrienden van zoon en schoondochter. Veel gesleep dus met water, bier en 5-liter pakken rosé uit de supermarkt naar de diverse koelkasten in onze holen. ‘Wat doe jij eigenlijk als hier in de buurt brand zou uitbreken?’ vroeg de vriend. Hij is uitgerust met een zeer groot en flink postuur. Er passen vele glaasjes rosé in zijn hand. Ook heeft hij een harde en schallende lach die regelmatig door het dal klatert en de vele everzwijnen vermoedelijk tot de rand van de afgrond drijft. Maar over zijn vraag had ik al vaak nagedacht. Vooral ook omdat er een maand terug iedere dag wel ergens een bosbrand was in het zuiden van Frankrijk. ‘Ik duik gewoon het zwembad in’, zei iemand. ‘Nou, zeker niet doen, dan stik je evengoed in de rook als je je kop boven water moet houden’, zei ik. ‘Nee, het beste is vermoedelijk om hier beneden in jullie slaapkamer allebei de deuren dicht te doen, spleet onder de deur met kussens of kleren of zo, dichtstoppen en het gewoon uit te zitten. De muren zijn dik genoeg, die fikken niet af.’ ‘Ja,’ mompelde de vriend die het al helemaal zag zitten, ‘koelkast snel de slaapkamer in, bijladen met pakken rosé en dan moet zo’n brandje toch goed te doen zijn.’ Hij had er wel aardigheid in. ‘En gewoon een beetje op hulp wachten met van die aardige Fransen, gewapend met een deken voor de slachtoffers en een truite à la meunière voor de eerste schrik en een koel glaasje Chardonnay, ja ik zie het wel zitten.’ De vliegtuigen vlogen weer over, nu de andere kant in. Op weg naar de brand, een helse bosbrand ergens zuidelijker en ten oosten van ons. Nee, wat onze goede vriend er ook van maakte, een echte brand is verschrikkelijk en ik keek er ook absoluut niet naar uit. Maar voor nu was het goed te doen, met voorlopig nog de zon boven ons, telefoon in de ene hand, glaasje in de andere, de brand ver weg en nog 3 dagen vakantie in het verschiet. En voor de veiligheid, nog wat regen ook trouwens. 

Reageren? Dat kan via guus.van.winkel@pandora.be