Wat een Open Monumentendag weer!

CRANENDONCK – Als we het over deze editie van de  Open Monumentendag hebben dan moeten we het toch even over het weer hebben. Het was mooi weer, het was warm, zeg maar heet. Toch weerhield dit vele bezoekers er niet van om de opengestelde locaties en gebouwen te bezoeken. Zeker op zaterdag, bij het Cranendoncks kasteeltje en de herenboeren, waren bezoekers talrijk naar het pilot-evenement van de gemeente ‘Picknick bij De Baronie’ gekomen. Met eigen plaid en picknickmand of ter plaatse gekochte producten, dit met het aangeboden entertainmentprogramma in de tuin onder de bomen was het goed vertoeven. De beide tentoonstellingen over de heksen en het gilde hadden ook niet te klagen over belangstelling. Vele bezoekers van de picknick zijn ook bij de heksententoonstelling binnengelopen. Door de opkomst van het St. Jansgilde en de daaropvolgende vendelgroet voelden sommige jeugdige bezoekertjes zich al meteen trommelaar en “marcheerden” al over het grasveld. Dit terwijl de overige bezoekers vanuit de schaduw onder de bomen keken.

Als je het gilde zo bezig gezien hebt wil je ook zien wat ze verder te bieden hebben en dat was op de tweede verdieping te zien samen met de opengestelde trouwzaal.

De locaties in Budel waren voor de meeste ook interessante mo(nu)menten. De boerderij in de Keunenhoek, uit 1756, was te bezoeken. Voor een rondleiding en de expositie van schilderijen en tekeningen. Peter Slenders zijn werk was zelfs nog nooit geëxposeerd.

De andere expositie, in Het Kerkje van Adriaan Groenewegen, was voor de bezoekers een moment van verkoeling. Het gebouw was relatief koel ten opzichte van de buitentemperatuur.

Molen Janzona is de enige molen die in Cranendonck te bezoeken is voor publiek en helaas was er geen wind om de molen in werking te zien maar voor de veiligheid was dit wellicht beter, zo kon iedereen goed de molen bezoeken. Om het maalproces toch inzichtelijk te maken was er buiten een elektrische maalinrichting geplaatst.

De afgelopen zaterdag geopende buren van Janzona, slijterij Moutmolen zat ook niet verlegen om  belangstelling. Hopelijk kunnen ze in de toekomst ook gaan distilleren en kan dit dan tijdens de Open Monumentendag ook weer onder de aandacht gebracht worden. Daarom hartelijke dank aan alle bezoekers van de diverse locaties tijdens de Open Monumentendag en we hopen u volgend jaar weer te mogen ontmoeten als het thema “erfgoed van routes, netwerken en verbindingen“ is. Informatie en foto’s op https://openmonumentendagcranendonck.nl