‘Het is belangrijk om aan onze vrijheid te blijven werken’

CRANENDONCK – In het derde weekend van september is het weer zover. Dan is het 79 jaar geleden dat Cranendonck werd bevrijd door het Engelse Suffolk Regiment. Dit wordt op zaterdag 16 september gevierd. Ook worden die dag alle slachtoffers herdacht. Dit gebeurt volgens goed gebruik met de fakkelestafette van Stichting Herdenking Bevrijding Cranendonck. In de aanloop naar het evenement houdt de stichting ook dit jaar een scholenproject om het bevrijdingsvuur levend te houden.

In het kader van het scholenproject worden ieder jaar gastlessen op de Cranendonckse basisscholen verzorgd. Op 7 september was groep 7/8 van openbare basisschool ’t Lange in Gastel aan de beurt. 

Namens de stichting verzorgt onder meer oud-leraar Jan Verheijden de gastlessen. Bij het bezoek aan ‘t Lange werd hij vergezeld door veteraan Pierre Geurten, luitenant-kolonel buitendienst bij Nederlandse landmacht. Geurten werd regelmatig uitgezonden op missies naar het buitenland. Ook was hij verbindingscommandant bij de Nassau-Dietzkazerne in Budel.

Het scholenproject moet basisscholieren aan het denken zetten over thema’s als oorlog, vrede en vrijheid. Tijdens de gastles in Gastel was er niet alleen aandacht voor de Tweede Wereldoorlog, maar ook het begin van de Eerste Wereldoorlog en de strijd Syrië en Oekraïne kwamen voorbij. Verheijden en Geurten waren na afloop onder de indruk van de kennis van de leerlingen van ’t Lange.

De lesbrief van het scholenproject is dit jaar uitgebreid met een derde les. Geurten: “Ik heb altijd over oorlog verteld, maar ik wil ook een ander verhaal vertellen, over vrede en veiligheid, maar vooral: hoe voorkom je oorlog? Het is namelijk belangrijk om aan onze vrijheid te blijven werken.” Verheijden: “We proberen dit naar de kinderen te vertalen door bijvoorbeeld een onderwerp als pesten bespreekbaar te maken.”

Na afloop nodigde hij de leerlingen uit om een gedicht voor de fakkelestafette te schrijven en het herdenkingsmoment van de Fakkelestafette in Gastel bij te wonen. 

Fakkelestafette
Cranendonck is op 20 en 21 september 1944 bevrijd door Engelse soldaten. Dit wordt al jarenlang volgens goed gebruik herdacht met het doorgeven van een brandende fakkel en het leggen van bloemen bij oorlogsmonumenten in de gemeente.

De Stichting Herdenking Bevrijding Cranendonck nam in 2018 het stokje over van de Stichting Fakkelestafette Weert, die een regionale herdenking organiseerde. In Cranendonck werden de activiteiten op lokaal niveau voortgezet.

Op 20 september 1944 bevrijdden Engelse soldaten Budel, Budel-Schoot, Budel-Dorplein, Gastel en Soerendonk. Een dag later volgde Maarheeze. De bevrijding wordt al vele decennia herdacht met het doorgeven van een brandende fakkel en het leggen van bloemen bij oorlogsmonumenten. Zaterdag gebeurt dit opnieuw.

In een colonne trekken dan onder meer atleten, wapenbroeders en veteranen met het bevrijdingsvuur door alle Cranendonckse kernen. Het vuur wordt bij acht monumenten ontstoken. Bij ieder monument is er een herdenkingsceremonie met een minuut stilte.

De monumenten die worden bezocht zijn: monument De Pan, Maarheeze/Sterksel (13.50 uur); monument Jan Verheesplein, Maarheeze (14.20); monument Jan Maasplein, Soerendonk (14.50); monument De Dijk, Gastel (15.50); monument Toom/Asbroekweg, Budel (16.20); monumenten Budel-Dorplein (16.50); monument Willem de Zwijgerstraat, Budel (17.25). Om 19.00 uur begint er in de kerk in Budel een herdenkingsdienst.