Profel viert 75 jarig bestaan

PELT – Zo’n 6.000 mensen bezochten vorige zondag de productiehallen van ramen en deurenfabrikant Profel in Pelt. Zowel het personeel met vrienden en familie als ook mensen die zich vooraf hadden ingeschreven op een tijdslot konden een kijkje nemen achter de deuren van dit groot bedrijf. En groot, dat is het daadwerkelijk. 

Door Ben Ieven 

Het was een openbaring om te zien welke enorme fabriekshallen verscholen zaten achter de blauwe wanden die je ziet vanaf de N71 of de Europalaan als je er voorbij rijdt. De producten die er gemaakt worden zijn in hoofdzaak ramen in kunststof, aluminium en hout, deuren en vliegenramen. De productie van houten ramen ligt aan de overkant van de weg en was niet inbegrepen in de rondgang. Bij het bezoeken van een fabriek sta je als leek vaak versteld wat er allemaal moet gebeuren alvorens een product de vrachtwagen ingaat. Welnu, dat was hier zeker niet anders. Als je een huis bouwt zijn de ramen en deuren dikwijls een zware hap uit de begroting. Na zo’n fabrieksbezoek krijg je wel meer begrip waarom het zoveel geld moet kosten. Ongelofelijk hoe Profel met de meer dan 1.300 medewerkers al die producten gemaakt krijgt en dan ook nog eens allemaal op de juiste bouw geplaatst wordt. Bijna elk bouwplan is anders en elk huis heeft meestal een eigen ontwerp van de ramen. Behalve dan bij rijtjeshuizen of appartementen waar mogelijk meer standaard maten gehanteerd worden. Architecten bedenken soms de meest creatieve en dikwijls ook mooie (dure) ramen voor het huis dat ze ontwerpen. Soms is dat mogelijk met standaard ramen maar soms ook met de meest vreemde afmetingen en vormen. De hele speciale ramen, het maatwerk, worden bij Profel in Achel gemaakt, de overige hier in Pelt. Een  deel van de productie wordt gemaakt voor plaatsing hier in België en Nederland maar veel gaat ook naar andere bedrijven die deze producten verkopen en plaatsen. De rondleiding, die toch wel meer dan twee uur duurde, was zonder gids maar door een afgebakend pad. Dankzij de informatieborden die geplaatst waren kon je het productieproces nauwkeurig volgen. Ook waren er op diverse plaatsen zogenaamde ambassadeurs aanwezig die informatie konden geven. 

Er was geld noch moeite gespaard om dit jubileum in goede banen te leiden en samen te kunnen vieren met mensen die interesse hadden in dit bedrijf en de producten die er gemaakt worden. Diverse productiemensen hadden zich vrijwillig beschikbaar gesteld om tijdens de rondleiding hun werk uit te oefenen zodat de bezoekers nog beter een idee kregen van hoe de productie verloopt. Vooral ook bij het snijden van glas was er veel interesse want dat is vooral een situatie waar veiligheid belangrijk is. Voor de eigen medewerkers was het de beste gelegenheid om eens aan hun familie of vrienden te tonen waar hij of zij werkt. Profel begon als klein familiebedrijf in 1948. Reeds in de periode van 1950 tot 1960 wordt er gepionierd met kunststof en aluminium ramen. Laten we niet vergeten dat in die periode nog vrijwel alle ramen en deuren in hout vervaardigd werden. Voor de familie Lauwers was dit waarschijnlijk best een gok of dit succesvol zou gaan worden voor de bouwwereld. En dat het een succes was is ondertussen wel gebleken. Zo’n 180.000 ramen en deuren worden jaarlijks geproduceerd en geleverd. De Profel Extrusie en Veredeling levert kant en klare aluminium profielen voor eigen productie maar ook voor bedrijven uit allerlei sectoren in de Benelux, Frankrijk en Duitsland. Zo maken ze onderdelen voor een zeer ruim productassortiment dat kan gaan van zonwering tot fietsvelgen. Profel is bovendien nog steeds op zoek naar productiemedewerkers, techniekers of technisch bedienden. Na afloop van het fabrieksbezoek kreeg iedere bezoeker nog enkele drankjes in de gezellige feesttent aangeboden. Het personeel had de dag ervoor al behoorlijk mogen feesten in diezelfde tent met live music en zelfs een show van Regi.