Marc Didden viert 65 jaar Cinema Walburg 

HAMONT-ACHEL – Marc Didden is een Belgisch filmregisseur, scenarist, rockjournalist, docent, publicist, columnist én een prachtig verteller. Als geboren Hamontenaar was hij de aangewezen persoon om het 65-jarig bestaan van Cinema Walburg te vieren. En dat doet hij op vrijdag 22 september, in Cinema Walburg, waar hij zal vertellen over cinema, uit zijn laatste boek getiteld ‘Over Cinema’. 

“De Walburg is een fijne plek om te zijn,” vertelt Marc als we hem spreken. “Mijn ouders zijn ook fan van film en wisten me te vertellen dat er, voordat Cinema Walburg bestond, ook al een cinemazaal gevestigd was. Deze locatie brengt heel veel nostalgie met zich mee en de zaal en zeker ook het authentieke cafeetje spreken nog steeds tot de verbeelding.” 

Cinema Walburg werd in 1958 gebouwd als moderne filmzaal door Henri Van Vlierden – Sevenels. Deze cinema heeft een belangrijke rol gespeeld in het sociale en culturele leven van Hamont. De cinema bood destijds plaats aan bijna 500 bezoekers en was daarmee een van de grootste zalen van die tijd. Omdat deze zaal na al die tijd intact bewaard bleef, beschouwen kenners Cinema Walburg als een uitzonderlijk monument. De stad Hamont-Achel koestert dit unieke stukje erfgoed en besloot eind 2008 de voormalige cinema aan te kopen. In 2009 werd het podium uitgerust met de nodige moderne theatertechnieken, maar met behoud van de authentieke sfeer van de zaal. 

Dit jaar blaast Cinema Walburg 65 kaarsjes uit. Voor de gelegenheid zakt Marc Didden, woonachtig in Brussel, af naar zijn geboorteplaats Hamont om er te vertellen over zijn passie, ‘Over Cinema’. “Mensen hoeven geen lezing te verwachten, ik noem het liever een ‘vertelling’,” aldus Marc. “Ik vertrek vanuit de Walburg en ga samen met het publiek op zoek naar de magie van cinema. Ook duid ik wat film voor mij betekent, waar mijn interesse vandaan komt,… Je moet weten dat wij thuis zelf geen televisie hadden toen we kind waren. Mijn ouders namen ons wekelijks mee naar de cinema’s van Brussel, waar we genoten van een echt familiemoment. Samen in de zaal een plekje zoeken, de lichten gaan uit en samen die ervaring delen,… Daar hebben we tal van oorlogs- en actiefilms vol ridders, draken en later ook cowboyfilms gezien. Geweldig was dat!” 

Marc’s interesse voor film en cinema was een feit. Maar in België film studeren bleek niet zo evident. Uiteindelijk startte hij met de opleiding Dramaturgie en Regie aan het RITCS in Brussel. “In tegenstelling tot andere scholen moesten we bij aanvang geen toelatingsexamen doen, maar moesten we gedurende een periode onze creativiteit bewijzen. Op basis daarvan werd je wel of niet toegelaten. In 1972 studeerde ik af waarna het nog 10 jaar heeft geduurd vooraleer ik mijn eerste film ‘Brussels by Night’ uitbracht,” aldus Marc. Dat de filmwereld een wereld apart is, zal Marc ook zeker beamen. “Ik belicht zowel de goede  als de slechte kanten en verder heb ik het ook over mijn leven als columnist en journalist. En wie vragen heeft krijgt  gedurende de avond zeker de kans om ze te stellen.”

De avond wordt afgesloten met de vertoning van een kortfilm van Lauranne van der Heede. ‘Een Redelijk Leven’ is een korte documentaire geïnspireerd door het leven en het werk van Marc Didden.  

Marc Didden komt ‘Over Cinema’ vertellen op vrijdag 22 september vanaf 20.15 uur. Dit gaat door in Cinema Walburg, Kerkstraat 28 in Hamont. Tickets en meer info via: www.hamont-achel.be/activiteitendetail/3510/marc-didden–over-cinema