Oekraïense vluchtelingen in oktober naar Schulp-locatie in Budel

BUDEL – De eerste Oekraïense vluchtelingen kunnen naar verwachting vanaf 23 oktober hun intrek nemen in een van de woonunits op de voormalige locatie van sporthal De Schulp in Budel. Op het terrein aan de Poelderstraat vinden nu de voorbereidende werkzaamheden plaats voor het plaatsen van veertien units: twaalf woonunits, een algemene unit en een reserve unit.

De gemeente Cranendonck wil in totaal 75 extra tijdelijke opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen in gebruik nemen bij De Schulp en het voormalige gemeentehuis op landgoed De Baronie in Soerendonk. Hiermee wil ze de opvangmogelijkheden in de Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant te versterken.

De Cranendonckse burgemeester Roland van Kessel kan nog geen concrete datum noemen wanneer de opvangplekken in Soerendonk gereed zijn. “In het kader van de gebiedsontwikkeling die daar plaatsvindt, worden op dit moment verschillende mogelijke scenario’s bekeken”, aldus Van Kessel.

De opvangplekken gelden voor de duur van maximaal twee jaar, met de optie tot een jaar verlenging. Naast Oekraïners is er ook ruimte voor spoedzoekers, waaronder studenten, starters, alleenstaanden en statushouders. De gemeente is bezig met het opstellen voor criteria waaraan deze spoedzoekers moeten voldoen.

Op dit moment worden in de gemeente Cranendonck al bijna dertig Oekraïense vluchtelingen opgevangen in de voormalige Openbare Bibliotheek in Budel.

Door Roy de Leijer