Dorpsquiz: Scholen verdiepen zich in geschiedenis Maarheeze 800 jaar

MAARHEEZE – Dit jaar bestaat Maarheeze 800 jaar. Ook op de scholen in Maarheeze (OBS Cranendonck, De Stapsteen en de Opstap) wordt hier aandacht aan besteed. In de week voorafgaand aan de Dorpsquiz en feestavond, verdiepen de leerlingen zich in de geschiedenis van Maarheeze. In deze projectweek (18 tot en met 22 sepember) kunnen de kinderen zich door middel van verschillende lessen, (creatieve) activiteiten en een quiz verdiepen in de geschiedenis van Maarheeze. Denk hierbij aan het ontstaan van Maarheeze, de eerste scholen, historische gebouwen en de verhalen achter bepaalde monumenten en pleinen. Hierbij worden ze geïnformeerd door verschillende verenigingen en vrijwilligers uit Maarheeze. Op deze manier leren ze meer over het dorp waar ze opgroeien. Ook zou het zomaar kunnen dat de opgedane kennis nog handig van pas komt tijdens de Dorpsquiz op zaterdag. Ouders schroom dus niet om te vragen wat de kinderen al geleerd hebben.

De laatste info over de Dorpsquiz

Komend weekend is het dan zover: op zaterdag 23 september vanaf 13:00 wordt de eerste Maarheezer Dorpsquiz gehouden in het kader van Maarheeze 800 jaar. En nu maken we de laatste 4 categorieën van deze gevarieerde dorpsquiz bekend: Cultuur, Evenementenkalender, Geografie en Wetenschap. Ook hieruit mag hopelijk weer duidelijk worden dat je creatievelingen, liefhebbers en ook bollebozen in je buurt-team nodig hebt. Meld je aan bij de Buurter als je dat nog niet hebt gedaan. Heb je nog vragen of is iets niet duidelijk, stuur dan een mail naar maarheeze800jaar@gmail.com.

Binnen&Buiten Festival

Als heel Maarheeze na afloop even moet ademhalen van alle inspanningen rondom de dorpsquiz  gaat het programma in volle vaart verder met een binnen en buiten festival in en bij de Smeltkroes. Rechts naast de theaterzaal is er een gezellig festivalterrein(tje) opgebouwd met een (truck)podium, ballonnen, vlaggetjes waarbij al snel een (als het weer meewerkt) een Ibiza sfeertje gaat ontstaan. Na de aankomst van het Gilde met alle Buurten in optocht erachteraan zal het festival aanvangen met een zeer passende vendelhulde voor de 800ste verjaardag van Maarheeze. Hierna gaat het muzikale programma van start met het zeer jeugdig gitaartalent Yves Ketelaars die samen met andere rasmuzikanten, waaronder zijn grootvader, prachtige soul en blues nummers laten horen vanaf het buitenpodium. De Kempengalm neemt het stokje over en gaat binnen met een licht klassiek
programma een geheel ander geluid laten horen maar zeker ook het beluisteren waard. Ondertussen heeft het Klein Orkest buiten plaatsgenomen en verzorgen ze een half uur leuke en gezellige muziek o.l.v. Henk van Moorsel. Port Vocalis gaat daarna binnen het publiek weer vocaal verwennen met prachtige nummers, modern maar ook licht klassiek waaronder Panis Angelicus. Hierbij neemt de klassiek geschoolde Jeroen Driessen de solo voor zijn rekening. Buiten staat dan inmiddels Ut Toeternietoe op de vrachtwagen om met het enthousiasme van deze club het feest al aardig op gang te brengen. Meezingen gaat zeker gebeuren met ZingMares die een repertoire gaan brengen met een hoog meezing gehalte. Als Finale op het buitenpodium zijn de TieRepkes in hun element. Met dit blaasorkest met geweldige muzikanten uit eigen dorp gaan alle remmen los. Dan is het tijd voor de prijsuitreiking van de Dorpsquiz waar natuurlijk heel Maarheeze en alle Buurten vol
spanning op zitten te wachten. Hoe en wat is aan de Dorpsquiz-commissie maar het vervolg daarna is zeker ook de moeite waard. Coverband De Spikes uit België staan dan op het podium en gaan er een fantastisch feest van maken. Dit in combinatie met DJ Joost die zeker ook weet hoe je een feestje kunt bouwen. Daarbij is er natuurlijk de Silent Disco die op een ander plek in de Smeltkroes liefhebbers van gevarieerde muziekstijlen gaat verwennen. Drie DJ’s ieder met een eigen muziekstijl en eigen kanaal maken dat mogelijk. Rondom het festival is er naast het biertje natuurlijk ook eten. In het “tussengebied” buiten staan daar vanaf 17:00 Maarheezer “foodtrucks” klaar met hamburgers en diverse Antilliaanse lekkernijen. Het festival is er natuurlijk ook voor de kinderen met op het buitenterrein: springkussens, schminken, poffertjes en natuurlijk ook de ijscowagen. Aan alles is dus gedacht om er samen met alle Maarheezenaren een fantastische dag en avond van te maken en zo samen het 800-jarig bestaan van ons mooie dorp te vieren.