“De Macht van het Verleden: Geschiedenis als politiek wapen”

WEERT – Historicus en analist Ivo van de Wijdeven is op 11 oktober om 19.30 uur te gast bij Bibliocenter Weert in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Ivo van de Wijdeven, voormalig adviseur van de minister-president, heeft met zijn verhalen en analyses de aandacht getrokken van diverse media, waaronder RTL Nieuws, VPRO OVT, NRC, De correspondent, Historisch Nieuwsblad, en Clingendael Spectator. Zijn meest recente boek “De Macht van het Verleden”, staat momenteel op de shortlist van vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2023. Hierin biedt Ivo van de Wijdeven een inkijk in het brein van potentaten zoals Vladimir Poetin en Xi Jinping, en onthult hij hoe zij geschiedenis gebruiken als politiek wapen. 

Tijdens deze avond zal hij uitleggen hoe geschiedenis wereldwijd wordt ingezet door machthebbers om hun positie te versterken en hun beleid te rechtvaardigen. Kijk voor een actueel voorbeeld naar de situatie in Oekraïne. Bovendien komt dit fenomeen ook in West- Europa voor, inclusief Nederland. Tijdens de lezing zal Ivo van de Wijdeven graag in gesprek gaan met het publiek en vragen beantwoorden. Bovendien bestaat de mogelijkheid om zijn boek aan te schaffen en te laten signeren.

De avond vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur bij Bibliocenter Weert. Aanmelden voor deze boeiende avond kan via www.bibliocenter.nl/activiteiten. Een kaartje kost € 7,50 voor leden van Bibliocenter en € 12,50 euro voor niet-leden.