Jubileumvoorstelling Lexke Theatercafé door Jacques van Gerven

BUDEL – Op zaterdag 30 september vierde Lexke Theatercafé haar 15 jarig jubileum en dat is zeker een reden voor een feestje. Daarom organiseerde Lexke  Theatercafé afgelopen zaterdag een speciale voorstelling  voor haar trouwe bezoekers, (oud)bestuursleden en vrijwilligers. Ook waren vele oud-artiesten uit de regio uitgenodigd.

De voorzitter van Lexke Theatercafé, Toon van der Heijden,  heette iedereen hartelijk welkom bij dit lustrum. Hij memoreerde het ontstaan en de groei van het theater. Van de start in de kleine, knusse zaal tot zoals het nu is, in de hypermoderne, grotere zaal van Theater de Borgh. Lexke Theatercafé is in 2008 opgericht, mede om aanstormende talenten, lokaal en uit de regio, een podium te geven. Daarin zijn zij prima geslaagd.

De bezoekers werden verrast met de voorstelling van Jacques van Gerven en band, voor velen een bekende naam. Jacques en zijn muzikanten toeren al vele jaren door de theaters met hun nostalgische voorstelling. De wereld is een zottekot! Dat is de stelling en daarvan zijn vele voorbeelden. Jacques zal deze eens fijntjes uit de doeken doen.

De voorstelling start in 1959 toen Jacques van Gerwen nog een klein jongetje was. Op school werd elke week begonnen met pastoor Renders, die elke maandag de catechismus onderwees aan de kinderen. Iedere week werden zij getrakteerd op moeilijke Bijbelverhalen en, voor kinderen, vaak onbegrijpelijke liederen. Jacques steekt een beetje de draak met de verhalen, want de wereld is een zottekot. Niet alleen over zijn schooltijd komen verhalen langs. Hij vertelt vele anekdotes over allerlei gebeurtenissen. Hij vindt dat je overal grapjes over moet kunnen maken. Ook over serieuze onderwerpen. Tussen de verhalen door worden liedjes gezongen. In het begin van de voorstelling werden liedjes, zoals op de katholieke school gezongen. Verder werden de onderwerpen wat luchtiger. Ook zong Jacques een emotioneel liedje voor een van de bandleden, die een paar jaar geleden is overleden. Serieuze onderwerpen werden afgewisseld met grappige herinneringen, rijmpjes en gedichten, die hij in boeken heeft opgetekend. En niet te vergeten de moppen. Tegenwoordig worden nauwelijks nog moppen verteld, vroeger was dat wel anders. Ook hiervan werden grappige voorbeelden gegeven.

Al met al was het een heel afwisselende voorstelling. Leuke verhalen, mooie liedjes en goede muzikanten. Voor veel van de bezoekers waren de verhalen een feest van herkenning. Zij gingen met een goed gevoel huiswaarts.

Foto Bart Cuijpers