Kleurrijk ASM-court eyecatcher bij opening Boudriepark

BUDEL – Het Boudriepark in Budel werd vrijdag feestelijk heropend door Cranendonckse burgemeester Roland van Kessel en de wethouders Hennie Driessen en Marcel Lemmen. Dat deed het drietal op sportieve wijze door een potje te basketballen met de kinderen van kinderopvang Klikkelstein.

Ondanks de regenachtige aanloop was er vrijdagmiddag veel belangstelling voor de feestelijke opening van het Boudriepark. Het park heeft de afgelopen maanden een ingrijpende metamorfose ondergaan. Zo is onder meer de vijver opgeknapt. Ook zijn er nieuwe picknicktafels en speeltoestellen geplaatst en is er een fietscrossbaantje aangelegd. Ook de verlichting is vernieuwd. Die is een stuk slimmer geworden. Verder zijn er verschillende nieuwe mogelijkheden om te sporten en te ontspannen. Misschien wat minder zichtbaar is dat het park een enorme waterberging heeft gekregen om regenwater op te vangen. Die moet ervoor zorgen dat regenwater langer wordt vastgehouden na een stevige stortbui. “Het Boudriepark laat zo’n beetje alles zien waar we als gemeente mee bezig zijn”, aldus wethouder Marcel Lemmen.

De nieuwe buitengymzaal springt het meest in het oog. Maar ook onder het bijzonder kleurrijke sportveld is het nodige werk verzet. Het grote asfaltveld heeft plaatsgemaakt voor een enorme ondergrondse waterberging, met een inhoud van bijna achthonderd kuub water. Als de berging met regenwater is gevuld, dan loopt het overtollige water de vijver van het park in. Ook op andere plekken in het park wordt het schone hemelwater opgevangen en vastgehouden, zoals met een kleine wadi waar kinderen zelf water kunnen oppompen.

Op het kleurrijke kunstgrasveld is het onder meer mogelijk om te badmintonnen, basketballen en voetballen. Het nieuwe multifunctionele kunstgras is ingericht volgens het Athletic Skills Model (ASM). Deze methode is ontwikkeld door René Wormhoudt, conditietrainer bij het Nederlands elftal en hoogleraar motorisch leren Geert Savelsbergh. “Zij hebben een beweegconcept bedacht waaraan mensen van alle leeftijden kunnen deelnemen”, vertelt Martijn Postuma. Binnen ASM heeft hij de functie van manager Athletic Skills Track. 

De basis van de bewegingsleer van ASM is de schijf van tien, met tien grondvormen van bewegen. “Dat zijn tien basale bewegingsoefeningen, zoals balanceren, springen, rollen, en draaien”, vertelt Postuma. In Budel werd vrijdag het vijftigste ASM-court geopend. Ze zijn er in alles soorten en maten. Postuma: “We willen vooral het aanleren van vaardigheden er een plek geven.” Dat kan door gediplomeerde trainers, maar ook in ongeorganiseerd verband. Postuma: “Dit is het enige veld van deze omvang in de regio. Op De Herdgang, het trainingscomplex van PSV, hebben we een indoorveld aangelegd.”

Lemmen ziet het ASM-veld als een verrijking voor het park. “Iedereen kan er gebruik van maken. Er kunnen ook tennis- en volleybalnetten worden opgehangen. De logistiek hierachter moeten we nog uitdokteren. Maar we denken aan het plaatsen van een kast met materialen”, vertelt de wethouder.

De gemeente heeft plannen om het kleurrijke sportveld, met verschillende lijnen en patronen, ook op andere locaties in de gemeente uit te rollen. Lemmen: “Bij basisschool De Triolier is al een veldje aangelegd. We kijken daarnaast naar verschillende locaties. De Neerlanden in Maarheeze zou een optie kunnen, net als De Boogurt in Budel.”

Na de officiële opening waren er verschillende demonstraties en optredens. Inwoners konden ook zelf meedoen. Zo nam een aantal bewoners van zorgcentrum Mariënburght spontaan van de gelegenheid gebruik om een bal over te gooien. 

Wat verderop verzorgde jongerenwerker Nick Maas een workshop in het calisthenicspark, een soort outdoor sportschool. Maas: “Cranendonckse jongeren hebben drie jaar geleden zelf het initiatief voor het calisthenicspark genomen. Het is mooi om te zien dat ze er nu ook massaal gebruik van maken. En dat ieder op hun eigen niveau.”