Goal!

Onlangs las ik een interessante observatie. De strekking was dat om af en toe doelloos door het leven te gaan ook een doel zou kunnen zijn. Misschien. Misschien toch niet. 

Waarom hechten coaches en specialisten die kijken naar ons mentaal en psychologisch welzijn, zo’n groot belang aan het stellen van doelwitten? 

Laten we ons leven even voorstellen als een voetbalwedstrijd. We streven naar een goede wedstrijd die natuurlijk alleen gewonnen kan worden als we doelpunten maken. Als je het doel niet kent, zou je niet weten naar welke kant je moet rennen, waar je moet schieten en zoals Johan Cruijf destijds al zei: “Je moet schieten, anders kun je niet scoren”.

Doelen fungeren als een krachtige drijfveer. Het motiveert om iets te doén als je weet waarom je het doet. Dat betekent voor velen een verandering in gedrag en denken, en dat is niet altijd even gemakkelijk. 

Waarom is het zo moeilijk voor ons om een andere weg in te slaan? Zelfs als deze weg ons dichter naar geluk brengt en betekenis  geeft aan ons leven? 

De oorzaak ligt diep in onze hersenen, waar ons instinct om te overleven ligt. Als we comfortabel genoeg zijn, wil het oerbrein dat graag zo houden, dan loopt het tenslotte weinig risico. Deze angst voor het onbekende kennen we allemaal. We ondervinden zelfs vaak weerstand en afkeuring in onze omgeving van mensen wiens oerbrein jou verandering als een bedreiging ervaren en je proberen te overtuigen dat het niks zal worden. Om gehoor te blijven geven aan de onzekerheden van ons oerbrein om niet te veranderen betekent wel dat alles hetzelfde blijft. Dit kan leiden tot afhankelijkheid van anderen, en verlies van controle over ons leven. Zelfingesteldheid, zelfbeklag, of een slachtoffermentaliteit gepaardgaand met diepe ontevredenheid liggen dan om de hoek. Daarom is het zo belangrijk om die eerste stap te zetten. En ja, dat is de moeilijkste. 

Het stellen van doelen betekent niet dat je onrealistische verwachtingen moet koesteren. Maar je hoeft geen grote verandering te maken om een groot verschil in jou leven en dat van anderen te maken. Denk maar eens aan de kringen in een vijver als je er een klein steentje in gooit. In mijn ervaring vinden vooral oudere mensen, of mensen met een beperking of zwakke gezondheid het moeilijk om een doel en betekenis in hun leven te vinden. Maar iets doodgewoons, zoals het delen van levensverhalen, het luisteren naar anderen of helpen met het organiseren van sociale activiteiten kan kleur in hun leven en dat van anderen brengen. In essentie zijn doelen geen eindbestemmingen maar eerder onze eigen wegwijzers. Ze geven betekenis aan ons bestaan, verrijken ons, en bieden vaak een middel om vooruitgang te volgen. Ongeacht onze omstandigheden kunnen doelen de sleutel zijn tot een zinvoller en bevredigender leven. Dat helpt ons niet alleen een wedstrijd te winnen maar geeft ons ook een sterke plaats in de competitie van het leven. 

Frank Vos is in Achel gevestigd en biedt bedrijven in de regio een gratis presentatie aan over hoe doelgericht te werken. Voor een boeking of meer inlichting over dit speciaal aanbod, kunt u Frank bellen op 0032 49 333 4342 of stuur een email aan frank@vosconsulting.co.za