Open bedrijvendag

REGIO – In het kader van Open bedrijvendag 2023 hebben we een stapje gewaagd naar een buurgemeente van Pelt: Hechtel-Eksel. Daar bevindt zich het bedrijf Bamboo Belgium. Wij waren benieuwd wat deze exotische plant ons te bieden heeft. Welnu Fina Vanbuel de zaakvoerster wist hier veel over te vertellen.

Door Ben Ieven

Fina Vanbuel: “Met een passie voor ‘slow fashion’, kleding gemaakt op een eerlijke duurzame manier, ben ik een zoektocht begonnen naar een duurzame, hernieuwbare grondstof voor kleding. Zo ontdekte ik bamboe. De vezels van bamboe worden verwerkt tot een zachte stof en vervolgens ben ik begonnen met het ontwerpen van een basiscollectie. Die wordt regelmatig aangevuld met nieuwe modellen maar ook sokken en ondergoed behoren tot het assortiment. Bamboekleding wordt steeds populairder en dat is niet alleen vanwege het onderhoudsgemak maar ook wegens de duurzame en milieuvriendelijke eigenschappen. De pulp van de bamboe wordt in China ingekocht. De rest gebeurt hier in Europa met name in Portugal. Het spinnen, verven en naaien vindt plaats in een straal van 80 km binnen Portugal. Hier in Eksel worden de ontwerpen gemaakt, de productie gecontroleerd en de verkoop gestuurd.” In de Pastorijstraat van Eksel is overigens ook een winkel waar de collectie te koop wordt aangeboden. De bamboe is biologisch gekweekt zonder gebruik van pesticiden, meststoffen of chemicaliën. De kleding heeft thermocomfort en UV -bescherming. In de winter voelt het warm aan en in de zomer biedt het koelte. Het bedrijf verkoopt niet alleen hier in Eksel hun kleding, dat is maar vrij beperkt, maar de kleding wordt verkocht doorheen geheel Europa. Op het einde van de boeiende uitleg en rondleiding konden de bezoekers eens snuffelen in de winkel en kreeg iedere bezoeker zomaar een paar kwaliteits-bamboesokken cadeau. Info: www.bamboobelgium.be