Militaire dienstplicht (her)beleven kan bij Op Herhaling

VALKENSWAARD – De militaire dienstplicht (her)beleven? Dat kan op zondag 22 oktober in Valkenswaard. Dan houdt de stichting Bravo Compagnie samen met andere organisaties weer het evenement Op Herhaling. 

Op Herhaling verwijst naar de militaire dienstplicht, waarbij honderdduizenden jonge mannen werden opgeroepen om 12 tot 24 maanden als militair te dienen. Sinds 22 augustus 1996 worden er geen nieuwe dienstplichtigen meer opgeroepen. Op 1 mei 1997 werd de opkomstplicht officieel opgeschort. 

Toch krijgen jong en oud op zondag 22 oktober de gelegenheid om deze periode te herbeleven, maar dan met een knipoog. In het buitengebied van Valkenswaard zijn onder meer oude legervoertuigen en ander materieel van het Nederlandse leger uit de Koude Oorlog te zien. Deze periode loopt bijna parallel aan dienstplichttijd. De oudste voertuigen dateren uit de jaren zestig, de jongste uit 1990. Daarnaast zijn er demonstraties, ritten met voertuigen en diverse activiteiten. Zo kunnen bezoekers hun militaire paspoort ophalen en ervaren of ze wel/niet geschikt zijn om ‘op herhaling’ te gaan.

Op Herhaling vindt op zondag 22 oktober tussen 10.00 en 17.00 uur plaats aan de Opperheide in het buitengebied richting de Achelse Kluis tussen Valkenswaard en de Belgische grens. De locatie wordt vanaf de Maastrichterweg aangegeven met borden. De entree bedraagt 5 euro per persoon, kinderen van 4 tot en met 12 jaar betalen 3 euro. Een consumptie inbegrepen. Meer info: ga-opherhaling.nl.