Help, ik heb mijn zus verloren

Mag je rouwen als je je broer of zus hebt verloren? “Natuurlijk mag dat”, is het voor de hand liggende antwoord. Maar waarom kan het dan zo moeilijk zijn? Wie ben jij na het verlies van je zus? Wat is jouw verhaal na het verlies van je broer?

Ze zit in de stoel tegenover me, een jonge vrouw die is vastgelopen in haar werk. Enkele jaren geleden heeft ze haar oudere zus verloren. Ze vertelt over haar zus en over hoe erg ze het vindt voor haar ouders. Ze checkt steeds of zij oké zijn, of ze iets voor hen kan doen, of ze hen mee uit kan nemen. Het voelt voor haar of ze voor twee moet leven, nu haar zus er niet meer is. In haar verhaal gaat het niet over haar. En dat is precies waar het om gaat.

Jouw rouw is van jou
Als je je zus of broer verliest, dan gaat de aandacht vaak eerst naar de ouders, partner of kinderen van de overledene. Het zijn hun verhalen die aandacht vragen en vóór gaan. Want zij leefden dagelijks met hem of haar. Voor een volwassen nabestaande broer of zus kan het zo voelen dat zij dan meer recht hebben op rouw. 

Niets is minder waar. Maar als bij jouw verlies steeds het verhaal of verdriet van iemand anders vóór gaat, dan kun je zo los raken van je eigen rouw dat deze niet belangrijk lijkt. De eerste taak is dan jezelf toestaan om er je eigen verhaal van te maken: wat betekent jouw zus of broer voor jou? Waar gaat jouw verdriet precies over?

En als de overige broers en zussen dezelfde beleving hebben, wordt er steeds meer gezwegen in plaats van gepraat. Juist door – met goede bedoelingen – elkaar te sparen, groeien ze uit elkaar.

Jong verlies
Hij zit in de stoel tegenover me, een volwassen man die als kind zijn broertje heeft verloren. Zijn broertje was al een tijd ziek en alle aandacht ging naar hem. Zo leerde mijn cliënt om geen aandacht voor zichzelf te hebben of te vragen. Zijn ouders hadden het immers al moeilijk genoeg. Daardoor hadden zij niet in de gaten dat hij het ook moeilijk had. Toen zijn broertje overleed, kreeg hij een aai over zijn bol en werd aan zijn ouders gevraagd hoe het met hen ging. Niet aan hem. 

In het hier en nu doet hij als leidinggevende alles voor zijn team om het werk voor hen lichter te maken. Hij heeft zo hard gewerkt dat hij nu thuis zit met stressklachten.

Deze zus en broer vertellen over hoe ze hun rouw hebben ondergestopt, soms ook ‘geholpen’ door hun directe omgeving. Dit uitte zich door stressklachten en vastlopen in het werk. Het eigenlijke werk gaat echter over het doorléven van de eigen gevoelens en gedachten, los van ouders, partners of andere nabestaanden. Hoe was of is het nu echt voor mij? De relatie met je broer of zus is immers de langstdurende relatie die je in je leven hebt. 

Meer weten over rouw, burn-out en trauma? 
Heb je een vraag over (aanstaand) verlies, door o.a. overlijden, scheiding, ziekte, verlies van werk, burn-out of ingrijpende gebeurtenissen in het verleden? Bel 06-12949654 of mail info@brightblue-coaching.nl. Begeleiding wordt deels vergoed door bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars. 

Wil je mensen in rouw begeleiden? Kijk op www.brightblue-coaching.nl voor trainingen.

Jeanne van Mierlo, Verlies- en rouwtherapeut 

Single or divorced woman alone missing a boyfriend while swinging on the beach at sunset