De grootste modelbouwbeurs van Europa

VELDHOVEN – Opgepast in Veldhoven, het tweede weekeinde van oktober. Honderden straaljagers en bommenwerpers, tanks, klassieke auto’s en moderne racemonsters, échte monsters en beeldschone godinnen, superhelden en meer bevolken dan Conferentiecentrum Koningshof. Dat biedt plaats aan de Scale Model Challenge, Europa’s grootste jaarlijkse beurs voor modelbouw en figuurschildering.

Het is de 14de keer dat de Eindhovense modelbouwvereniging Scale Model Factory deze beurs organiseert. En hoe. Hij is  uitgegroeid tot een tweedaagse gebeurtenis, die ruim 200 exposanten trekt uit meer dan twintig landen. En ook de bezoekers komen tot uit China, Japan, Australië en de VS. Vorig jaar werden meer dan 5000 bezoekers verwelkomd.

Modelbouw begon ooit als ‘vliegtuigjes bouwen’ voor jongens. Het is uitgegroeid tot een kunstvorm, waarin kunde, aandacht, geduld, concentratie en kennis samen voor ongelofelijke resultaten zorgen. Het bouwen van het model is slechts het begin. Het verven (met airbrush) en vooral het verweren,  ‘weatheren’, maken het tot een hobby als weinig anderen. Weatheren is het levensecht maken van het model, aanbrengen van olievlekken, rooksporen, beschadigingen en vervaalde lak. 

Een verhaal apart zijn de diorama’s. Levensechte landschappen. Maar dan slagvelden met tanks. Vliegvelden met wrakken. Of superhelden op planeten. Gedetailleerd nagemaakt tot op de millimeter, of beter tot elk grassprietje. En: historisch helemaal correct. Vaak gaat er een flinke studie aan vooraf. Welke tanks stond in welk landschap, welke kleur hadden de uniformen, wat voor zand zat op de spatborden? Ook ruim vertegenwoordigd is het zogenaamde tabletop wargaming, weer met zelfgeverfde figuren. 

Ruim vijfduizend modellen zijn te zien op 6500 vierkante meter exporuimte, met name op de stands van verenigingen uit heel Europa. De ervaren hobbyist kan zijn hart ophalen bij de gespecialiseerde fabrikanten en handelaren. Regelmatig zijn er workshops ter introductie van nieuwe producten en/of technieken. En heel wat van al die modellen dingen mee in de grote wedstrijd.

Ook voor beginners valt veel te genieten, vooral jongeren. De organiserende SMF wil de hobby terug brengen waar hij begon. Ze heeft een speciale jeugdstand waar kinderen onder begeleiding een eerste model kunnen bouwen (en verven). Uit Slovenië komt een jongeren-vereniging: https://btb-tutorials.com

Extra aandacht verdient kunstenaar Harry Arling, die onder de naam Kosmotroniks van restmaterialen creaties maakt die tot in Japan geëxposeerd worden. Opvallend zijn verder Onno Heesbeen uit Eindhoven die 3D schepen ontwerpt en maakt: https://onnozone.com/ en Jeroen Coolen uit Waalre die prachtige sculpturen vervaardigt: https://www.facebook.com/jeroen.coolen.75

Kortom: niet een, maar vele werelden zijn 14 en 15 oktober te bewonderen in Koninghof, Locht 117, Veldhoven. Toegang beide dagen van 10.00 tot 17.00. Dagkaarten 10 euro, tot 6 jaar gratis, tot 14 jaar 8 euro. Er zijn ook passe-partouts. Hotel en restaurant Koningshof hebben speciale tarieven voor bezoekers. 

Meer info op www.scalemodelchallenge.com, tickets verkrijgbaar op ohforzeroevents.com