NEOS Pelt Normandië 

PELT – Onlangs maakte NEOS Pelt een uitstap naar Normandië. HAC Weekblad kreeg van NEOS het volgende lange verslag binnen: “Dinsdagmorgen. Rouen, onze eerste stopplaats, hoofdstad van Normandië en de  stad van de bekende historische heldin Jeanne d’Arc.  We wandelen door de smalle geplaveide straatjes in het historische centrum, bewonderen de houten vakwerkhuisjes met de gekleurde gevels en natuurlijk bezoeken we de Notre-Dame kathedraal.  Nadien bezoeken we nog de kerk van Jeanne d’Arc, een uiterst moderne kerk, gebouwd op de plaats waar Jeanne d’Arc op de brandstapel werd verbrand.  

Woensdagmorgen. We worden verwacht bij Fromagerie Réo, hier wordt op een ambachtelijke wijze de echte Camembert gemaakt die in Parijs 9 gouden medailles haalde.  De kaas is een delicatesse.  

We vervolgen onze weg naar Granville, een gezellig kuststadje, bekend voor zijn visserij maar ook om zijn mondaine karakter. We rijden langs de haven naar een hoger gelegen stadsdeel.  Deze haven is een “getijde haven”, bij laag water liggen de scheepjes allemaal scheef weggezakt in de modder, om bij vloed  weer te gaan drijven, een troosteloze aanblik.   Ook  het museum Le Roc des Curiosité blijkt zijn naam waardig.  

Deze stad is ook de bakermat van Christian Dior, bekend van zijn haute-couture en ontwerper van sieraden. In Villedieu-les-Poêles bezoeken we nog de authentieke in bedrijfzijnde “Fondeur de Cloches” klokkengieterij.  

Donderdag.  Naar Saint Malo, een middeleeuwse stad met een rijke geschiedenis, gelegen op  het meest Noordoostelijke punt van Bretagne. De omwalling leent zich uitstekend voor een wandeling met prachtige vergezichten. Na de middag gaat het richting Mont Saint Michel, na de Eiffeltoren de meest bezochte toeristische attractie in Frankrijk. De Mont Saint Michel is gebouwd op een rotsachtig eilandje.  De beklimming wordt beloond met een subliem uitzicht.

Vrijdag staat in het teken van de bevrijding van 1944, we rijden naar Arromanches. We bezoeken de kunstmatige aangelegde haven waar  het materieel aan land gebracht kon worden. In de 360° bioscoop kijken we naar de film van de landing van 6 juni 1944. Dan naar Omaha Beach, een van de vijf plekken waar de geallieerden op 6 juni 1944 aan land zijn gegaan.  We vervolgen onze weg naar Colleville waar zich het wereldbekende “Normandy American Cem etery and Memorial” bevindt, een Amerikaanse begraafplaats. Hier liggen ruim 9000 soldaten begraven  die sneuvelden tijdens de landing. Pointe du Hoc, een 30 meter hoge klif langs de Normandische kust. De geallieerden hebben hier op 6 juni 1944 de inval op het Westen ingezet.  

Zaterdag bezoeken we destilleerderij Calvados Experience. Een virtuele rondgang leert ons alles over de verschillende productiestappen voor dit heerlijke drankje. 

Er rest ons nog een halte: Honfleur, aan de Seine, een schilderachtig havenstadje met een houten kerkje gebouwd door scheepslui.  We rijden nog over de ‘Pont de Normandie’, die met een totale lengte van 2143.21m  de langste brug  in zijn soort is in Europa, richting Le Havre, een van de belangrijkste Franse havens. Een boeiende reis!”