Budelse muziekvereniging, artiesten én vrijwilligers klaar voor Buulse Proms

BUDEL – Na maanden van repetities is het eindelijk zover. Dit weekend houdt de Budelse muziekvereniging Eendracht Maakt Macht (EMM) na zes jaar weer een nieuwe editie van de Buulse Proms, met dit keer als ondertitel ‘Show must go on’. Maar voordat de muzikale happening los kan barsten werd en wordt er deze week nog heel wat werk verzet in sporthal Zuiderpoort in Budel.

Door Roy de Leijer

De Budelse sporthal is de afgelopen dagen omgetoverd in een heus muziekpaleis. Afgelopen zondag zijn de werkzaamheden begonnen. “Er zijn zeven vrachtwagens met materiaal aangevoerd. We willen daarmee een arena creëren”, vertelt EMM-voorzitter Johan Vos. 

Behalve een tribune met bijna 800 zitjes is in de sporthal een immens, vijftig meter breed podium verrezen. Een podium waarbij er voor muzikanten met hoogtevrees niet overal plek is. 

Bezoekers van de Buulse Proms krijgen tijdens de ruim drie uur durende muziekshow een dertigtal gevarieerde nummers voorgeschoteld. De laatste puntjes worden deze week op de i gezet. Voor de muzikanten en zangers zal het enorme podium best wel even wennen zijn. Tijdens repetities was de grote zaal van De Borgh te klein om de podiumopstelling helemaal na te bootsen. 

Zo’n 160 zangers en muzikanten nemen deel aan de Budelse Proms. Daarnaast is er ook nog een grote groep vrijwilligers in de weer, onder meer bij het opbouwen en vrijdag en zaterdag achter de schermen. 

Harrie Lammers en René van Hunsel vormen inmiddels al heel wat jaren de accommodatiecommissie van de Buulse Proms. De vrijwilligers kijken uit naar het evenement. “Ik heb mijn vakantie erop aangepast”, vertelt Van Hunsel. “Toch was het na zes jaar weer even wennen. Bij sommige dingen stelde ik mezelf toch even de vraag: hoe ging dat ook alweer?”, vertelt Lammers, die al zo’n 25 jaar meedraait met de organisatie van het muziekspektakel.

Voor Van Hunsel is het de vierde editie. “Het is onze taak om de opbouwploeg aan te sturen. In februari heeft het bestuur de plannen met ons doorgenomen. Vervolgens kijken wij hoe alles het beste kan worden ingevuld. Het is onder meer spannend of alles past zoals het op de tekening staat.”

Lammers: “Iedere keer wordt het evenement groter. Dit is het allergrootste podium dat we voor de Buulse Proms hebben gebouwd.” Van Hunsel: “Ik denk dat veel mensen uit de organisatie blij zijn als de eerste avond erop zit en alles blijkt te werken.” 

Op de piekdagen, vrijdag en zaterdag, zijn er telkens zo’n zestig vrijwilligers in de weer. Van Hunsel: “De kern van zes jaar geleden is bijna helemaal intact gebleven. We proberen de vrijwilligers er zo vroeg mogelijk bij te betrekken. Het zijn vooral ouders van leden die komen helpen. Zo ben ik er zelf ook ingerold. De leden helpen zelf ook mee.”

Een van de nieuwe vrijwilligers is Bart Meeuwissen, oud-beheerder van De Borgh in Budel. “Ik heb daar altijd heel fijn met EMM samengewerkt. Nu kan ik een keer iets terug doen door te helpen met het opbouwen van de Buulse Proms”, zegt Meeuwissen. 

Ook tijdens de concertavonden zijn de vrijwilligers in touw. Van Hunsel: “Achter de coulissen staan wij stand-by. Er zullen altijd dingen fout gaan, maar zo lang het publiek niets merkt, dan is er niets aan de hand.”

Niet alleen de artiesten en muzikanten hebben zes jaar uitgekeken naar de Buulse Proms. Dat geldt ook voor de vrijwilligers. Van Hunsel: “Als iedereen zijn jas kwijt is en de eerste biertjes getapt zijn. Dan denk ik, laat maar komen…”