Informatieavond aardgasvrije wijk drukbezocht

CRANENDONCK – De gemeente Cranendonck wil dat de Budelse wijk Heesakker in 2035 geheel aardgasvrij is. Bij dit streven is er een belangrijke rol weggelegd voor de wijkbewoners zelf. Op woensdag 11 oktober werden zij bijgepraat over de plannen en ontwikkelingen. Dat gebeurde tijdens een drukbezochte informatieavond in De Borgh.

Bijna zeventig wijkbewoners, zowel eigenaren van koopwoningen als huurders van woningcorporatie woCom, lieten zich informeren over de plannen van de gemeente. Die heeft gekozen voor een wijkgerichte aanpak, die naar eigen zeggen uniek is in de regio.

De wijk Heesakker is door de gemeente uitgekozen omdat er veel gelijkvormige woningen staan. Bovendien is de verdeling huurders en woningeigenaren er ongeveer fiftyfifty. 

Bijna een jaar geleden was er een eerste informatieavond voor de wijkbewoners. Vorig week werden ze bijgepraat over de vervolgstappen die daarna zijn gezet. Zo is onder meer in kaart gebracht op welke wijze Heesakker, een wijk met veel woningen uit de jaren zeventig, het beste aardgasvrij kan worden verwarmd. Omdat een warmtenet met de restwarmte die vrijkomt van Nyrstar in Budel-Dorplein niet rendabel bleek is er gekozen voor geheel elektrisch verwarmen: het isoleren van woningen als eerste stap in combinatie met een warmtepomp. 

Tijdens de informatieavond was er onder meer aandacht voor het kostenplaatje en de financieringsmogelijkheden. Wijkbewoners werden opgeroepen zoveel mogelijk zaken samen op te pakken. Ze werden bijvoorbeeld gewezen op de voordelen van het collectief organiseren van isolatiemaatregelen. Daarnaast presenteerden koplopers uit de wijk en leden van het meedenkteam hun ervaringen. Ook was er een informatiemarkt. Daarbij kon onder meer een warmtepomp worden bekeken.  

Met bewoners van verschillende koop- en huurwoningen, de koplopers, worden de komende twee jaar de eerste stappen naar aardgasvrij wonen gezet. Daarna wordt bepaald of een aardgasvrije wijk Heesakker in 2035 realistisch is.