AK de Smeltkroes verwelkomt Poelifinario-winnaar Alex Roeka

MAARHEEZE – “Het is interessant om oud te worden, ik ga mijn mooiste liedje nog schrijven”, zei Alex Roeka onlangs nog in een interview voor BN De Stem. De ‘rusteloze laatbloeier’, zoals je de Brabantse zanger en poëet rustig mag typeren, heeft haast. Hij is weliswaar al 28 jaar actief, maar begon pas op zijn vijftigste. In die tijd vergaarde hij vele prijzen, zoals de Annie M.G. Schmidt-prijs, de Nederlandse Oeuvreprijs Cabaret en Kleinkunst, twee Edisons en vorig jaar nog de Poelifinario in de categorie Kleinkunst, in feite de ‘Oscar onder de theaterprijzen’. Op zaterdag 4 november staat hij met “Nieuwe dromen” op het podium van De Smeltkroes.

Aan erkenning heeft Alex Roeka dus nooit gebrek gehad. Ook collega’s roemen zijn poëtische teksten en de onnavolgbare, gruizige stem waarmee hij ze zingt. Toch gaat hij niet voor het ‘grote succes’: “Als artiest ben ik niet succesvol. Daar ben ik nooit op uit geweest. Ik heb wel artistiek succes. Ik ben met 200 man al tevreden. Mensen die houden van teksten die meer voorstellen dan die van de gemiddelde radio-artiest. Mijn liedjes zijn donker, duister, woest, schrijnend, te zwaar voor het grote publiek. In het Engels maakt ze dat geen flikker uit maar als ik ze in het Nederlands zing, kan het niet” aldus hemzelf in het eerder genoemde interview. Het heeft hem niet tegengehouden om 13 albums te maken en meer dan 400 liedjes te schrijven.

Op zaterdag 4 november vertelt en zingt hij in “Nieuwe dromen” samen met zijn band over de bitterzoete zindering van de liefde, de troostende poëzie van de schaduwkant, de opwindende zoektocht naar hoe het is, de schoonheid en kracht van de natuur, de indringende stem van het verleden, het gevoel van belangeloze vrijheid dat ontstaat in de onthechting, en de louterende terugkeer naar het land van de jeugd. De pers was er laaiend enthousiast over, waarbij één van de recensenten het had over de ‘Jacques Brel van Nederland’. Het was dan ook voor deze voorstelling dat Alex de prestigieuze Poelifinario ontving, en besloot tot een reprise van dit programma in 2023.

Kaartjes á € 19,00 voor deze voorstelling zijn online verkrijgbaar op www.akdesmeltkroes.nl of aan de kassa van De Smeltkroes, voorafgaand aan de voorstelling die om 20.30 uur begint.