Muzikale verbroedering Soeriks Muziek Gezelschap en De Poort van Brabant

SOERENDONK/MAARHEEZE – Het Soeriks Muziek Gezelschap (SMG) uit Soerendonk en muziekvereniging De Poort van Brabant uit Maarheeze werken al enige tijd samen op verschillende muzikale gebieden. Hoog tijd, zo vinden de muzikale buren, om elkaar op te zoeken voor een Verbroederingsconcert.

Door Roy de Leijer

Het uitwisselingsconcert wordt op vrijdag 27 oktober in De Smelkroes in Maarheeze gehouden. “Zoveel muzikanten en bezoekers kunnen we in Soerendonk nergens kwijt”, zegt voorzitter Stefan Ras van het SMG. Poort van Brabant-voorzitter Geoffrey Kolijn vult aan: “We moet het podium van De Smeltkroes zelfs wat groter maken. Anders is er te weinig ruimte voor alle muzikanten.”

De beide muziekgezelschappen spelen zowel in hun eigen bezetting als gezamenlijk. Bij de gezamenlijke optredens staan er bijna tachtig muzikanten op het podium. Op de lessenaar staan een medley van hits van rockband Deep Purple en het muziekstuk Oregon.  

Het is de eerste keer dat de beide muziekverenigingen een verbroederingsconcert houden. “Wel hebben we al een keer opgetreden tijdens het evenement Bourgondisch Cranendonck, dat door het SMG wordt gehouden”, zegt Jan Valkenburg van De Poort van Brabant.

Een grote verbindende factor en tevens ook de voornaamste aanleiding voor het Verbroederingsconcert is het opleidingsorkest Zurrik-Mares. Dit opleidingsorkest is een samenwerking van het SMG met De Poort van Brabant. Het orkest bestaat uit een groep enthousiaste muzikanten uit Soerendonk en Maarheeze die een opleiding volgen op een blaasinstrument of slagwerkinstrument. Deze muzikanten volgen hun opleiding via Grensland Muziekschool in Budel of bij Muziekhuis Maarheeze. 

Ras: “We hadden allebei een jeugdorkest. Waar bij ons het ledental aan het teruglopen was, was dit orkest in Maarheeze al ter ziele. Hieruit is vervolgens het opleidingsorkest Zurrik-Mares voortgekomen, met overigens niet alleen jeugd, maar ook wat oudere muzikale talenten.” Ook het opleidingsorkest laat op vrijdag 27 oktober van zich horen. Zij trapt de avond af.

De muzikanten kijken uit naar het uitwisselingsconcert. Ras: “Wij hebben natuurlijk een wat andere bezetting dan een fanfareorkest. Wij zijn ontstaan vanuit een dorpskapel. Van daaruit zijn we uitgegroeid tot wat we nu zijn. Alles wat muziek maakt is in principe welkom. We hebben zelfs een viool. Er zit natuurlijk wat niveauverschil tussen beide orkesten, maar daar gaat het niet om. Samen willen we het publiek een leuke muzikale en gezellige avond bezorgen.” 

Op de avond voorafgaande aan het uitwisselingsconcert wordt er gezamenlijk gerepeteerd. “We vormen dan samen voor het eerst een groot orkest. Ik ben heel benieuwd naar de nieuwe dingen die ik dan ga horen.” “We hebben alleen al de beschikking over dertien trombones”, weet Valkenburg.

Een dergelijke muzikale samenwerking is geen dagelijkse kost voor beide muziekgezelschappen. “Voor ons is dat alweer heel wat jaren geleden. Ik heb dat nog maar één keer eerder meegemaakt. Zo’n twintig jaar geleden hebben we een keer samen met het fanfareorkest van muziekvereniging De Heerlijkheid uit Sterksel opgetreden”, zegt Kolijn. 

Valkenburg hoopt dat het concert de opmaat is naar meer samenwerking: “Bijvoorbeeld door elkaar te ondersteunen bij evenementen als Bourgondisch Cranendonck in Soerendonk en het Dickens Festijn in Maarheeze.”

Verschillende popnummers en klassieke nummers passeren op vrijdag 27 oktober de revue. De Poort van Brabant speelt onder meer het nummer Innuendo van Queen en het SMG een Ennio Morricone-medley en Sweet Child o’ Mine van Guns ’n Roses. Het uitwisselingsconcert in De Smeltkroes op vrijdag 27 oktober begint om 20.00 uur. De entree is gratis. 

Foto: Van links naar rechts: Jan Valkenburg van De Poort van Brabant, Stefan Ras en Martijn Smits van het Soeriks Muziek Gezelschap en Geoffrey Kolijn van De Poort van Brabant.