De Waterbrink wordt voor iedereen 

MAARHEEZE – De nieuwe wijk de Waterbrink aan de dorpsrand van Maarheeze moet een inclusieve wijk worden. Een wijk voor iedereen. Voor jong en oud. Voor starters, gezinnen, senioren. Met koopwoningen, maar ook huur. Om ervoor te zorgen dat ook Maarheezenaren met een kleine portemonnee kunnen wonen in deze groene wijk, laat woningcorporatie woCom hier 29 sociale huurwoningen bouwen. Afgelopen week tekende zij hiervoor een turnkey overeenkomst met Hendriks Bouw en Ontwikkeling uit Oss.

“Hendriks gaat voor ons de bouw van A tot Z begeleiden”, vertelt Anke Nieuwland, interim directeur-bestuurder bij woCom. “Vanaf het ontwerp totdat onze huurders de sleutels in hun woning draaien om hun nieuwe thuis in gebruik te nemen.” De woningcorporatie neemt 29 kant-en-klare woningen af, 18 levensloopbestendige en 11 starterswoningen, die, verdeeld over meerdere straten, qua stijl naadloos aansluiten bij de andere nieuwbouwwoningen in de wijk.   

Extra energiezuinig

In de Waterbrink worden de woningen extra energiezuinig. Michael Hendriks, directeur van Hendriks Bouw en Ontwikkeling, die in dit plan veel nadruk legt op duurzaamheid en sociale cohesie, kiest in de nieuwe wijk bewust voor een mix van woningtypen: “Zo zijn van de in totaal 94 nieuwe woningen maar liefst 39 ‘sociaal’. Naast de huurwoningen voor woCom, komen er ook 10 sociale koopwoningen. Door deze overeenkomst met woCom komt de start bouw weer een stap dichterbij.”  

Doorstroming bevorderen

Veel mensen, jong én oud, willen graag binnen hun vertrouwde omgeving blijven wonen. “Bij woCom willen we voor meer mensen een eigen thuis mogelijk maken”, zegt Anke Nieuwland. “We geven daarom in een aantal gevallen voorrang aan inwoners die binnen hun gemeente willen verhuizen. Zo brengen we de doorstroming op gang. En dat zorgt ervoor dat steeds meer mensen kunnen verhuizen naar een woning die (beter) bij hen past.” De woningcorporatie vindt het belangrijk dat jong en oud in Maarheeze kunnen blijven wonen. In de Waterpoort is daarom een derde van de nieuwe sociale huurwoningen bestemd voor mensen die in de gemeente Cranendonck een huurwoning van woCom verlaten. Een derde is voor mensen die in dezelfde gemeente wonen, waarbij het niet uitmaakt of hun woning van woCom is. En de rest van de nieuwe woCom-woningen wordt aangeboden aan overige woningzoekenden. “Juist doordat Hendriks in dit plan ook sociale huurwoningen voor woCom bouwt, wordt de Waterbrink straks echt voor iedereen bereikbaar.”

Verhuur

De start bouw van de sociale huurwoningen staat gepland voor de eerste helft 2024. De toewijzing van de sociale huurwoningen vindt plaats via het regionale woonruimteverdeelsysteem Wooniezie. Geïnteresseerden kunnen zich op www.wooniezie.nl nu al inschrijven als woningzoekende.
Op www.wocom.nl/doorstroming staat de voorrangsregeling uitgelegd.