Maïsoogst bijna afgerond

REGIO – Rond deze tijd van het jaar krijg je al rijdend of lopend steeds meer vergezicht tussen de velden doordat de maïs gemaaid is. De oogstperiode ligt meestal rond eind augustus-september-oktober. Dat hangt sterk af van het ras, de zaaitijd en de zon of regen. 

Door Ben Ieven

De hele plant wordt met een machine dichtbij de grond afgesneden en gehakseld. Dit gaat als belangrijk voedsel naar de koeien. Vroeger moest de koe het vooral hebben van gras maar voor een goeie melkproductie is maïs een steeds belangrijker ingrediënt geworden en dat al sinds de jaren vijftig van vorige eeuw. Behalve het hakselen kan er ook gekozen worden om te dorsen. Dan wordt de rijpe maïsaar apart verwijderd. De maïs wordt dan gebruikt voor diverse doelen. Het loonwerkbedrijf Gebr. Dewit uit Sint-Huibrechts-Lille was deze week bezig met het maaien van een maïsveld op de Damsheide in Pelt. Omdat Patrick Dewit, de machinist van de hakselaar, even moest wachten op de boer die alvast een volle aanhanger was gaan wegbrengen deed zich de gelegenheid voor om even een praatje te slaan. “De machine die ik hier gebruik kost zo’n € 600.000 en die houden we vijf jaar. Daarna wordt weer een nieuwe machine aangeschaft zodat we toch steeds met redelijk nieuw materiaal kunnen werken. De oude wordt dan ingeruild. In deze periode werken we toch wel 14 tot 16 uur per dag. Per dag doen we gemiddeld zo’n 30 hectare maïs af. De machine wordt elke dag bijgetankt met ongeveer 1500 liter diesel. Als bedrijf hebben mijn broer Eric en ik nog twee vaste mensen in dienst en in drukke periodes worden ook tijdelijke medewerkers ingehuurd. We hebben immers diverse machines. Vanaf november tot februari valt er weinig te oogsten maar dan hebben we tijd om onze de machines van onderhoud te voorzien en bovendien doen we ook grondwerken, bemesten van percelen, zaaien en bewerken van akkers dus werk is er steeds voldoende.” De machine voor het hakselen van de maïs beschikt over 24 messen die het gewas kunnen snijden. Mooi om te zien is hoe de machine van de hakselaar samen met de boer en zijn tractor met aanhanger naast elkaar bijna synchroon door het maïsveld rijden zodat het gehakselde voer netjes in de aanhanger belandt. Dat is volgens Dewit een kwestie van ervaring maar ook doordat de boer duidelijk kan zien hoe alles loopt via de spiegels die op de hakselaar zijn aangebracht. Voor meer info en foto’s kunt u kijken op https://gebroedersdewit.wordpress.com