Buulse Proms maakt verwachtingen meer dan waar

BUDEL – Honderden muziekliefhebbers hebben afgelopen vrijdag en zaterdag genoten van de negende editie van de Buulse Proms. De Budelse harmonie Eendracht Maakt Macht maakte er samen met de andere deelnemers en de vele vrijwilligers achter de schermen twee onvergetelijke avonden van.

Er wordt deze week weer volop gesport in sporthal Zuiderpoort in Budel. Het afgelopen weekend was dit echter moeilijk voor te stellen. Voor de negende editie van de Buulse Proms was de sporthal omgetoverd in een heus muziekpaleis, met alles erop en eraan. Er was een immens podium verrezen, compleet met grote beeldschermen, vuurwerkdozen, confettikanonnen en het nodige materiaal aan licht en geluid.

Het motto ‘Show must go on’ kwam er helemaal tot zijn recht. De Buulse Proms, het driejaarlijks muziekfestijn van harmonie EMM, onder leiding van dirigent Wout Claessens, was van een hoogstaand niveau. Moeiteloos switchten de leden van de muziekvereniging en het combo van het ene naar het andere muzikale genre.

Het publiek – verdeeld over twee avonden zo’n 2500 mensen – kreeg een vol en gevarieerd programma voorgeschoteld. Bijna alle muzieksmaken werden bediend tijdens de professionele show. Het publiek kon niet alleen luisteren naar verrassende harmoniemuziek, zoals een jazz-uitvoering van de Bolero van Ravel, maar onder meer ook naar bulderende gitaren, gevoelig pianospel, knallende medleys en een slagwerkspektakel.

Een mix van ervaren Buulse Proms-solisten en nieuwe zangtalenten uit Cranendonck en de omliggende plaatsen kwamen mede dankzij presentator Lars Piron, die de vaart erin hield, in rap tempo voorbij. 

De zestien solisten haalden allemaal een hoog niveau. Een greep uit de ‘setlist’. Jentley Drieman zong een aantal uiteenlopende nummers, waaronder ‘Feeling Good’. Dat gold ook voor debutant Rens Teunissen, die samen Silke van Niel een nummer uit de musical ‘Beauty and the Beast’ ten gehore bracht en samen met Maarten Verhees en Tony Vos het ‘Chianti Lied’ zong. Op zijn beurt bracht Vos de Zuiderpoort in Franse sferen met de chanson ‘Une belle histoire’.

Veerle Houden bracht het nummer ‘Riptide’ van Vance Joy te gehore. Dit onder begeleiding van combolid Edwin van Zuiden op ukelele. Verder zong Esmee Hegge ‘Rise Up’ van Andra Day.

Ook aan showelementen was er geen gebrek. Niet in de laatste plaats dankzij de dansers en danseressen van UC Dance en Dance Vision. Zij waren van alle markten thuis, van een roos die zich langzaam opende tot andere choreografische hoogstandjes.

Er was daardoor niet alleen veel te horen, maar ook te zien, zoals luchtacrobatiek en een ballarina. Tijdens de twee uitverkochte avonden moest het publiek de nekspieren flink aan het werk zetten, zoveel gebeurde er op het vijftig meter brede podium, dat daarnaast ook nog een heel eind de hoogte in schoot. 

Het projectkoor Experience bracht twee prachtige ‘eigen’ nummers ten gehore en begeleidde daarnaast verschillende solisten. Na afloop van het bijna vier uur durende muziekfestijn was het tijd voor de afterparty, waarbij de band Qnøt een spetterend optreden verzorgde. Ook daar wist het koor van geen wijken.

Het wordt moeilijk voor harmonie Eendracht Maakt Macht (EMM) om zichzelf over drie jaar opnieuw te overtreffen. Dan staat er weer een nieuwe editie van de Buulse Proms op het programma.

Foto’s Jos Meusen