Oorlogsmuseum zoekt oude foto’s

CRANENDONCK – Wie heeft er nog oude foto’s uit de Tweede Wereldoorlog? Deze vraag is afkomstig van het Budelse oorlogsmuseum ‘Toen het donker was’. Het museum komt graag in contact met mensen die foto’s in hun bezit hebben die in de oorlogsjaren zijn gemaakt in Cranendonck en omgeving. 

Toen het donker was opende eind vorige maand officieel de deuren en is inmiddels al door ruim driehonderd mensen bezocht. In het museum wordt de periode 1939 tot 1945 belicht. Dat gebeurt onder meer aan de hand van diorama’s, die de opkomst en ondergang van het Derde Rijk tonen.

Oprichters Loek en Thijs Bakermans zijn voortdurend op zoek naar aanvullingen voor het museum. Deze zoektocht naar nieuw materiaal beperkt zich niet alleen tot objecten. Zo willen de Budelnaren graag hun fotocollectie uitbreiden. Het museum is op zoek naar lokale en regionale foto’s van gebeurtenissen uit de oorlogsjaren, van de mobilisatie tot de bevrijding en alles wat daar tussenin zit. “Van de bevrijding hebben we al best wel wat beeldmateriaal, maar vaak zijn dat kopieën van kopieën”, vertelt Loek Bakermans.

Het museum is iedere eerste zaterdag van de maand geopend. Daarnaast kan ‘Toen het donker was’ op afspraak worden bezocht. De volgende openstelling is op zaterdag 4 november van 10.00 tot 16.00 uur. Reserveren is noodzakelijk en kan via 06-13494799 of e-mail toenhetdonkerwas@gmail.com

Foto Jos Meusen